Home Info Saopštenje za javnost Gradskog odbora Nove stranke

Saopštenje za javnost Gradskog odbora Nove stranke

by redakcija

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

Gradski odbor Nove stranke Smederevo zahteva od gradskih čelnika da pod hitno vrate novac građanima kojima je, na podmukao način i protivno zakonu, otiman na ime neosnovane cene usluge boravka dece u vrtićima. Pridružujemo se protestu naših sugrađana protiv bahate vlasti, i tražimo od gradonačelnice Jasne Avramović da prestane da se služi obmanama i od osiromašenih građana ubira novac za izdržavanje lošeg delovanja svoje uprave.

Naime, prema odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, predviđeno je učešće roditelja u troškovima vrtića od 20 odsto od ekonomske cene. Uprkos tome, roditelji su od 2010. godine plaćali dvostruko višu cenu. Odnosno, za svako dete do sada su platili čak i do 100.000 dinara više no što je zakonom predviđeno.

Kada su prevareni roditelji najavili tužbu protiv Grada, gradonačelnica Jasna Avramović najavljuje mirno rešavanje spora uz obećanje da će svi građani biti obeštećeni. Međutim, nedugo potom na videlo ponovo izlazi obmanljiva priroda smederevskih čelnika, te je dogovor prekršen, a građani izigrani. Zatim, na poslednjoj sednici Skupštine grada usvaja se odluka kojom se ukida regresiranje troškova boravka dece u vrtićima, a najavljuje se i poskupljenje ekonomske cene na 21.000 umesto dosadašnjih 13.000 dinara. Na ovaj način, gradska uprava svojom kombinatorikom nezakonitih 40 odsto pretvara u zakonitih 20 odsto, čime besramno opravdava zavlačenje ruke u džep građana.

Podsećamo gradonačelnicu Avramović da joj njena funkcija nalaže da štiti interese građana, a ne da manipulisanjem cenama vrtića i perfidnim krojenjem odluka kojima zakon prilagođava vlastitom tumačenju istog, radi direktno protiv interesa i dobrobiti građana. Ovo je tek jedan u nizu pokazatelja javašluka i samovolje aktuelnog gradskog rukovodstva i njegovog štetnog upravljanja u Smederevu. Stoga, podržavamo i priključujemo se protestu oštećenih građana protiv nesavesne gradske uprave, te zahtevamo da im se što pre obezbedi povraćaj nezakonito uzetog novca. Takođe, tražimo hitnu istragu i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su omogućili višegodišnje potkradanje naših sugrađana i, sledstveno tome, izricanje adekvatnih sankcija.

Gradski odbor Nove stranke u Smederevu

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!