Home Info Saopštenje za javnost Pokreta Dveri

Saopštenje za javnost Pokreta Dveri

by redakcija

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

 

Sramota u Smederevu: Gimnazija na udaru politikanstva

Jedna od najuglednijih obrazovnih ustanova u Srbiji, Gimnazija Smederevo, žrtva je političkih aspiracija lokalnih moćnika čiji je cilj totalna kontrola svih organizacija u gradu, obrazovnih i kulturnih ustanova, javnih preduzeća pa i samih građana.

Gimnazija Smederevo, kao obrazovna ustanova slobodnomislećih ljudi, očigledno nije po volji lokalnih i republičkih struktura vlasti iz prostog razloga što upravu Gimnazije, kao i njen kolektiv ne čine podanici i poslušnici režimlija već ljudi od integriteta, struke, sposobnosti, znanja i uspeha. 

Javnost treba da zna da nikakvih problema i potresa u radu i funkcionisanju škole nije bilo dok gradska prosvetna inspekcija nije naložila da se smeni direktor, mr Milutin Vučković, zbog navodnih nepravilnosti prilikom konstituisanja Školskog odbora, iako je kolektiv skoro stoprocentno podržao Vučkovićevo imenovanje. Zatim je republička inspekcija nasrnula na demokratski izraženu volju kolektiva i naložila smenu legitimno izabranog direktora navodeći kao razlog nezakonitosti u planovima rada škole, što je Školski odbor odbio jer nije bilo zakonskih osnova za to.

Koliko je bahatost i bezobrazluk uzela maha, ministar prosvete Srđan Verbić je raspustio Školski odbor, smenio direktora Vučkovića, uveo prinudnu upravu u smederevsku Gimnaziju i postavio za vršioca dužnosti, direktorku bez položenog ispita za licencu, koja je pritom u kumovskim vezama sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović (SNS).

Dveri ne mogu nemo da posmatraju urušavanje obrazovnog sistema u Smederevu i bahato kršenje volje kolektiva koji ne prihvata upliv politike u rad škole sa tradicijom dugom 144 godina! 

Potpuno podržavamo generalni štrajk profesora smederevske Gimnazije kao i protest učenika protiv očigledne nepravde kojoj se mora stati na put jer kada nepravda postane zakon otpor je obaveza svih nas!

Informativna služba Dveri u Smederevu

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!