Home InfoPolitika Saopštenje: SSP traži povećanje plata u Železari

Saopštenje: SSP traži povećanje plata u Železari

Redakcija

Saopštenje za javnost Stranke slobode i pravde prenosimo u potpunosti:

Radnici u Železari u Smederevu već 12 godina imaju istu platu. Kineska kompanija – HBIS

grupa je obećala povećanje plate zaposlenima, ali obećanje nije ispunila.

Poslednja promena vlasnika Smederevske Železare se desila 2016. godine, dolaskom kineskih 

investitora.

Građanima Srbije je to predstavljeno kao spas celokupne srpske privrede. Međutim,

ono sa čime građani Srbije nisu upoznati je to da plata radnika u Železari od 2009. godine do
danas nije povećana ni malo. Zahvaljujući marljivim i vrednim radnicima proizvodnja cveta, a

naša Železara je najveći izvoznik u Srbiji.

Kineska kompanija ne ceni dovoljno radnika, a kao rezultat toga imamo sve češće odliv radne snage u potrazi za boljim uslovima rada i života uopšte.

Ono što svi mi znamo je da se „Železarac“ godinama stvara, a nakon godina provedenih u tom
kolektivu, gotovo da je neverovatno da se odluči da ga napusti. Ovaj odliv radne snage je jasan
pokazatelj nezadovoljstva radnika i kako se kineska kompanija ophodi prema njima.
Podsećamo da je Smederevo bilo domaćinski nastrojeno prema kineskim partnerima, stoga
očekujemo da se i oni prema zaposlenima ophode na isti način.
Stranka slobode i pravde zahteva
od kineske kompanije – HBIS grupe da održi obećanje i poveća plate zaposlenih. Smatramo da je
takva mera opravdana, jer je cena čelika, već duže vreme, na istorijskom maksimumu.
Predsednik GrO SSP Smederevo 
Nikola Beronja
7 comments
2

Slične vesti

7 comments

Sladjan 22.12.2021 - 17:43

Samo ovaj nemoj da nas predstavlja ……neće sigurno niko glasati za mariniku !!!!koja kaže da su Srbi zločinci,džabe ste krečili!!!!

Reply
Sojic 25.12.2021 - 14:43

Po imenu si kosovar,a po obrazovanju nepismen!

Reply
Sojic 22.12.2021 - 21:27

Nema od toga ni mojega.U proizvodnim pogonima je 90 posto kosovara koji bi radili i za dzabe.Neoismeni,lopata u ruke i udri.Jos ako ima po 250h prekovremenog rada!?!?!?!
Eeeee

Reply
Boban 22.12.2021 - 21:40

Od dolaska HBIS-a krenule su prazne priče o reorganizaciji, bonusima, većim platama, plati po učinku… Ništa od obećanog, za 5 godina ništa nije učinjeno na tom polju. Poslednji kolektivni ugovor ukinuo je i korekciju plata na godišnjem nivou, za vrednost rasta troškova života, a to je uvek bilo 2-3%. Verovatno zbog toga su predstavnici sindikata imali ćar, dobili nove ugovore i veće plate. Fabriku napuštaju svi: rukovodeći kadar, menadžeri, a sve više i obični radnici. Istovremeno, novi radnici zapošljavaju se „na kašičicu“, zbog slabe zainteresovanosti često van struke i bez potrebne kvalifikacije, po sistemu „Daj šta daš“…

Reply
Mario 23.12.2021 - 01:16

Neki iz Železare polako prelaze u PKC, u PKC! A kod Indijanaca stanje je daleko od iedalnog, tačnije stanje je vrlo loše…e sad zamislite kako je u Železari!

Reply
Avatar 23.12.2021 - 10:19

Sto se ne pitate gde je registrovana ta kompanija i kako je kupljena ni porez ovde ne placa vec u Hon Kongu, naravno da vam nikada nece dati vece plate jer nemate prave sindikalce nego takve kakve imate.Kada su Kitajci nekome dali platu i bili prijatelji pa Sef je njima i obecao da cemo mi da radimo za DJ naravno provizija ide sefu koji vise vodi po svojim skupovim Kitajsku ambasadorku nego premijera sa lezbosa.A to sto vam je ta zelezara zagadila grad, to sto nam narod umire od kancera pluca to nema veze. Na poslednji protest smo izasli nas dvestotinak ispred gimnazije po ogromnoj kisi da trazimo zdravu zivotnu sredinu. A vi sedite kuci i cekajte da vas Nesa vozi autobusima Sefu na mitinge e moji Smedertevci , nema vas vise.Sada ce Sef da vam nabavi i modularne atomske centrale i opet sedite kuci i ne bunite se. Nema veze sto Srbija moze 5500 MW hidro potencijala jako brzo da izgradi , bitno je da zavisimo od onoga ko ce nam dati nuklearno gorivo i ko ce da skladisti nuklearni otpad ovde. Postali smo najgora deponija u svetu prljavih tehnologija, samo sedite kuci SMEDEREVCiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Reply
Zmaj 23.12.2021 - 12:44

Železaru je odavno trebalo zatvoriti. Kad je imala 4500 radnika. To je ništa. Neke je država trebalo da dofinansira do penzije uz neki paket a ostali bi se u roku od 6 meseci snašli. I tu bi se stavila tačka na godine šminkanja u političke svrhe. Ta železara postoji samo zbog politike. Čast ali većina radnika u menadžmentu i administraciji železare nisu ni vredni ni marljivi nego su upravo suprotno, nestručni paraziti koji veoma dobro znaju svoje mogućnosti na tržištu rada. Zato se i drže železare ko pijan plota i to sve preko leđa radnika u proizvodnji. Železaru treba restruktuirati tako što bi se otpustilo 90% administracije i ostaviti samo završnu proizvodnju. To bi možda se vrednim radnicima iz proizvodnje i imalo uspeha. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Na žalost paraziti iz sindikata su takođe profitirali na leđima tih radnika iz proizvodnje. Stanovi, novi auti, sve je to sindikalna mafija koju bi radnici da su pametni trebalo što pre iščlanjivanjem proterati iz železare. Bolje rizikovati sa poslodavcem nego da se sindikalna mafija bogati preko radnika.
Uzme ste upamet radnici iz PROIZVODNJE! Nemojte više da vas muze i kuso i repato iz administracije i sindikata!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!