Home InfoDruštvo Evroposlanici upozorili na posledice kineskih investicija u Smederevu i Srbiji

Evroposlanici upozorili na posledice kineskih investicija u Smederevu i Srbiji

by redakcija1

Poslanici Evropskog parlamenta su u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varhejiju upozorili na sve veći kineski uticaj u Srbiji i štetu po životnu sredinu koja je nastala usled teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji.

Pozivom Varhejija žele da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva kao i pravila Evropske unije.
Kako je navedeno u pismu, dešavanja iz prethodnih godina su alarmantna u pogledu kineskih investicija teške industrije u i oko Smedereva, Bora i Kostolca.

Kineska kompanija je krajem decembra 2018. godine preuzela nekadašnji Rudarsko topioničarski basen Bor, jedini proizvođač bakra i plemenitih metala u Srbiji. 2016. godine, tadašnji kineski Hestil, današnja HBIS Grupa, kupio je deo imovine Železare Smederevo.
Kina učestvuje i u rekonstrukciji termoelektrane Kostolac u Srbiji.

U pismu koje je inicirala slovačka evroposlanica Mirjam Leksman iz Evropske narodne partije i nemački evroposlanik Zelenih, Rajnhard Bitikofer navodi se da se ekološka situacija od kupovine drastično pogoršala, utičući na kolektivno zdravlje i dobrobit lokalnih zajednica. Uprkos trendovima porasta zagađenja iznad prihvatljivih uslova, srpska Vlada nije naložila da se postrojenja zatvore ili da se situacija popravi.

 

Navedeno je da je „zabrinjavajući trend zagađenja“ nastavljen i u Zrenjaninu, gde se nalazi kinesa fabrika guma Šangdong Linglong i da su te investicije proglašene projektima od nacionalnog značaja.

 

Takva privilegija, kako tvrde evropalarmentarci, postavlja kineske investitore iznad zakona, kojih većina drugih investitora mora da se pridržava i dodali da je podneto preko dvadeset tužbi protiv kojima se ukazuju nepravilnosti ovih projekata.

 

Izvor:Beta

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!