Home InfoEkologija SAMO TRI OBJEKTA ZA SAKUPLJANJE ŽIVOTINJSKOG OTPADA

SAMO TRI OBJEKTA ZA SAKUPLJANJE ŽIVOTINJSKOG OTPADA

redakcija

U Srbiji postoje samo tri objekta za sakupljanje životinjskog otpada – u Vršcu, Beogradu i Pančevu, a trebalo bi da ih je 133, rekla je rukovodilac grupe u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, Slavica Nikolić Stajković.

Na edukativnom skupu za koordinatore u ovoj oblasti, održanom u Smederevu, ona je podsetila da je taj otpad i veliki izvor energije.

"Treba sakupiti, a ne rasipati okolo po njivama i deponijama. Sakupljanje, prerada, uništavanje, napisao je zakonodoavac, i predvideo u određenim slučajevima i zakopavanje. Sve što se sada radi, ne radi se na zakonom propisan način", navela je Stajkovićeva i podsetila da leševi životinja mogu da budu i izvor zaraznih bolesti.

U seminaru pod nazivom "Animalni otpad – strateški i pravni okvir" u sklopu projekta "Sistem za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada", aktivno učestvuju, pored Smedereva, i Užice, Knjaževac i Novi Kneževac.

"U Srbiji je trenutno stanje potpuno neprihvatljivo, zato što se ne primenjuje postojeća zakonska regulativa, dok evropski propisi uspostavljaju više standarde do kojih nije jednostavno doći", izjavio je predstavnik nosioca projekta i ekološkog centra "Stanište" u Vršcu, Dejan Maksimović.

Jedna od četiri lokalne samouprave uključene u ovaj projekat je i grad Smederevo, koji u projektu vrednom 8,8 miliona dinara učestvuje sa 800.000 dinara.

"Paralelno sa rešavanjem prakse upravljanja čvrstim otpadom, želimo da rešimo i problem otpada životinjskog porekla. Takođe, želimo da edukujemo nekog u gradskoj upravi ko će moći da uspostavi raksu poput razvijenih zemalja, kako bi ceo proces bio kontrolisan", rekao je član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, dr Ivan Stevanović.

"Odredili smo parcelu koja se nalazi pored prihvatilišta za pse i očekujem da objekat bude napravljen tokom sledeće godine" , dodao je Stevanović.

Izvor: Kurir

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!