Home Info Rusi u prednosti

Rusi u prednosti

by redakcija

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru "Smederevo" ističe 10. septembra, a država kao najozbiljnije potencijalne partnere vidi ruske kompanije. Još nema najava da će proizvodnja biti pokrenuta 1. septembra, kako je ranije najavljeno, a sindikati Železare, zabrinuti za status 5.500 radnika, traže sastanak u Vladi Srbije naredne sedmice.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je Ruska Federacija prva zemlja sa kojom Srbija razgovara o potencijalnom strateškom partneru za Železaru "Smederevo", i naveo kako očekuje da će sa Rusima dogovor biti postignut. U Železari su tokom leta u više navrata boravile delegacije ruske "Ural majning end metalurdžik kompani", ali i ukrajinskog "Donjeck-stila" kao i "Junajted pilsena" iz Luksemburga.

– Sindikati nemaju zvanične informacije kakve su namere ovih partnera. Zato smo zatražili da se održi sastanak u Vladi Srbije, kako bi nas obavestili o pregovorima – kaže Dragan Milovanović, predsedik ASNS Železare.

NA PLAĆENOM 4.000 RADNIKA Na plaćenim odmorima je blizu 4.000 radnika Železare. Oko 1.500 njih angažovano je na remontima postrojenja u tri smene iščekujući početak proizvodnje.

Sindikati zahtevaju od države i odgovor na pitanje da li će proizvodnja biti pokrenuta 1. septembra. Druga visoka peć zaustavljena je 10. jula. Tada je iz Vlade Srbije obećano da će odmah biti detaljno definisani uslovi i određena sredstva za pokretanje proizvodnje 1. septembra. Zasada, međutim, nema zvaničnih informacija hoće li se peći potpaliti za desetak dana.

– Što se tiče pokretanja proizvodnje, to je u značajnoj meri povezano sa aktivnostima na iznalaženju strateškog partnera – rečeno je "Novostima" u Sektoru za odnose s javnošću Železare "Smederevo".

To bi moglo da znači da će visoke peći potpaliti tek budući strateški partner, ukoliko tender bude uspešno okončan i ne bude novog produžetka.

 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!