Home Info Razgovarali Janukovič i Dačić

Razgovarali Janukovič i Dačić

redakcija

Na sastanku Dačića i Janukovića, koji predvodi brojnu ukrajinsku delegaciju koja je u dvodnevnoj poseti Beogradu, posebno je bilo reči o zainteresovanosti ukrajinskih kompanija da, kao strateški partneri, učestvuju u revitalizaciji Železare Smederevo.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, potvreno je opredeljenje zajedničkog nastupa na trećim tržištima. 

Takođe je dogovoreno i da treba ubrzati razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji bi, kako je rečeno, trebalo da bude potpisan na jesen u Kijevu, prilikom posete srpskog premijera Ukrajini. Očekuje se da taj sporazum znatno unapredi trgovinsku razmenu Srbije i Ukrajine. 

Premijer Dačić je zahvalio predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču na principijelnoj podršci Srbiji u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. 

Janukovič je, na čelu brojne delegacije, počeo u četvrtak posetu Begradu, u okviru koje je razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. 

Nikolić i Janukovič su se složili da su dve zemlje strateški opredeljene za EU i najavili da će prioritet u bilateralnoj saradnji biti ekonomija, a Janukovič je dodao i da je Ukrajina zainteresovana za Železaru Smederevo. 

Predsednici su potpisali zajedničku izjavu, u kojoj su proklamovani pravci saradnje dveju država, a članovi delegacija Srbije i Ukrajine potpisali su šest sporazuma iz oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, turizma i železničkog saobraćaja. 

Nikolić i Janukovič su se složili da će prioritetni ciljevi bilateralne saradnje u budućnosti biti sektori energetike, saobraćaja, mašinogradnje, poljoprivrede, građevinarstva i zajednički nastup na trećim tržištima. 

Janukovič je, na pitanje Tanjuga da li je Ukrajina zainteresovana za strateško partnerstvo u Železari, za koju se kompanija iz te zemlje ranije već interesovala, odgovorio potvrdno, ali je napomenuo da će konačnu odluku o stupanju u strateško partnerstvo doneti nakon procene eksperata. 

On je naveo da su u Ukrajini zainteresovani "da kao strateški partneri imaju kontrolni paket akcija ili da se ujedine sa predstavnicima Srbije kako bi se to preduzeće podiglo na noge". 

Nikolić je rekao i da su se dve zemlje dogovorile da nastave razgovore o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini i založio se za intenziviranje zajedničkih napora kako bi se zaustavio sadašnji trend pada spoljnotrgovinske razmene. 

Nikolić je, posle potpisivanja sporazuma, Janukoviča odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dveju zemalja, a Janukovič Nikolića Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena, za lični doprinos razvoju međudržavnih odnosa.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!