Home InfoHronika Ratari ne odustaju od blokade

Ratari ne odustaju od blokade

redakcija

Poljoprivredni proizvođači iz Pomoravlja, već šest dana, pod opsadom drže ovdašnje magistralne puteve. Nezadovoljni niskim otkupnim cenama suncokreta i kukuruza, oni traže da ih država zaštiti od monopolista, a ako se to ne dogodi i sve ostane po starom – počeće da pale svoje parcele…

Dva sata blokade, sat vremena pauze – već tri dana ovako protestuje pedesetak ratara stiške ravnice, koji drže u blokadi regionalni put Požarevac – Smederevo – Beograd, kod mosta preko Velike Morave. Oni su sa njiva izašli na drumove jer su uljari i otkupljivači sunovratili cenu suncokreta sa prošlogodišnjih 55 na 24 do 26 dinara za kilogram.

– Sa jednog hektara prosečan prinos iznosi dve i po tone, što je oko 50.000 dinara, a naša ulaganja su gotovo 70.000. Dakle, to je čist minus – računa Dejan Jovanović iz Brežana, domaćin koji obrađuje oko 30 hektara.

Suncokret „boli“ i poljoprivrednike iz Velike Plane.

– Minimalna cena mora da bude 35 dinara, da bismo pokrili troškove i imali kakvu-takvu zaradu. Sada radimo udarnički, a gubimo pare i, ako tako mora, onda ću da popalim njive. Ovo je sramota – ogorčen je Miroslav Stevanović iz Radovanja, koji ima 50 hektara.

Ratare, lažu, posebno boli što – dok monopolisti diktiraju cene – država ćuti.

– Prošle godine pekari su formirali cenu hleba od 40 dinara, na cenu žita od 28. Sada, međutim, niko nije skinuo cenu hleba, iako od nas žito otkupljuju po 16 dinara. Da je država otkupila sve, pa prodavala po 24 dinara, manje bi nam smetalo. Ovako, moćnim otkupljivačima dozvolili su da formiraju cene kako njima odgovara, a nas urnisali – kaže jedan od predstavnika ratara stiške ravnice.

Najviše su, saznajemo, ugroženi mali i srednji proizvođači, koji imaju od pet do 30 hektara i žive samo od poljoprivrede. Kupili su traktore i kombajne, a sada ne mogu da plaćaju rate kredita.

– Naš znoj i rad su obesmišljeni. Kao da neko želi da nas potopi, da bi veliki investitori koji se najavljuju mogli lakše da otkupe našu zemlju. Država mora više da se posveti malim proizvođačima, jer mi imamo najviše udela u domaćoj poljoprivredi – smatra Dejan Bogdanović.

Inače, ove blokade svojevrsni su odgovor istočne Srbije na proteste vojvođanskih paora, a ratari se u blokadi smenjuju, jer moraju da „skidaju“ suncokret. Najuporniji su proizvođači iz okoline Velike Plane, koji – šest dana, bez prekida – ne dozvoljavaju saobraćaj na putnim pravcima Velika Plana – Smederevo i Velika Plana – Žabari.

Ali svi oni čekaju odgovor države do četvrtka, za kad su najavljeni pregovori. Ukoliko se ništa ne promeni, kažu, radikalizovaće proteste neprekidnim blokadama i – već pomenutim – paljevinama njiva!

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!