Home Info Radnici US Stila očekuju povišice

Radnici US Stila očekuju povišice

by redakcija

Dok su američki vlasnici smederevskog US Stila nezadovoljni poslovanjem kompanije, zaposleni i njoj očekuju povišice svojih primanja u decembru.

Predsednik US Stila Džon Surma je rekao da nije zadovoljan rezultatima koje ova kompanija postiže u Srbiji.

On, ipak, nije želeo da odgovori na pitanje da li će loši rezultati značiti zatvaranje kompanije u Smederevu, najvećeg srpskog izvoznika koji zapošljava više od 5.000 ljudi. Ta kompanija u prvih devet meseci izvezla je robu u vrednosti od 695 miliona dolara.

Jedna od dve visoke peći koje nisu radile u drugom kvartalu stoji i tri meseca kasnije. Predstavnici američke firme u Srbiji potvrđuju da imaju problema u poslovanju.

Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata, kaže da trenutno radi jedna peć. "Druga je ugašena zbog smanjene traženje. Radnici, međutim, i dalje primaju redovno plate, a u decembru očekujemo i povišicu. Nema naznake da će rukovodstvo gasiti drugu peć, a treba imati u vidu da kompanija zapošljava više od 5.000 ljudi i da drži ceo smederevski okrug", kaže on.

Dragan Milovanović, predsednik Nezavisnog sindikata, objašnjava da se sada radi sa upola manje kapaciteta nego 2008. godine, ali da bi u slučaju gašenja druge peći kompanija mogla da radi druge poslove.

"Mogli bismo da uvozimo čelik i da uposlimo valjaonicu, mada nema informacija da bi moglo da dođe do gašenja. Imamo tromesečni plan i radimo koliko tražnja zahteva", kaže Milovanović.

Berza u Čikagu očekuje da će cena čelika sa 650 dolara pasti na 625 do kraja godine. Oporavak treba očekivati sa izlaskom sveta iz krize. Prognoze govore da će tona čelika na kraju 2013. vredeti 1.700 dolara. U poslednjih pola godine cena akcije US Stila pala je sa 49 na 22,4 dolara.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!