Home InfoPrivreda Inspekcija pronašla „zašećeren“ med u Vučaku kod Smedereva

Inspekcija pronašla „zašećeren“ med u Vučaku kod Smedereva

redakcija1

Superanaliza meda kompanije „Med-Hani“ iz Vučaka kod Smedereva pokazala je da čak četvrtinu tegle ovog proizvoda čini šećer koji je dodat, kao i da bagremov i  livadski med imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti namernice.

Još pre par meseci Savez pčelarskih organizacija Srbije upozorio je građane da se na tržištu nalazi falsifikovani proizvod. Krajem prošle godine veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda ove firme, kako objašnjava predsednik Saveza Rodoljub Živadinović. Vlasnik, nezadovoljan rezultatima analize, zahtevao je superanalizu te je Ministarstvo poljoprivrede uzorke poslalo u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane.

Prema rečima Živadinovića, rezultati superanalize pokazuju da livadski med sadrži 27,99 odsto šećera poreklom od C4 biljke odnosno šećeri kukuruza i šećerne trske. Isto poreklo šećera pronađeno je i u bagremovom medu, 22,8 odsto. Zbog prodaje falsifikovane robe, osim veterinarske inspekcije, u ovoj firmi se našla i policija. Savez ističe da su rezultate superanalize dobili po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i da, na šta su godinama sumnjali, je sada i potvrđeno.

Da je tehnologija izrade lažnog meda usavršena , govori i činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa, odnosno da bez problema prevazilazi osnovne zakonske analize, ističe Živadinović. Takođe kaže da med nije prošao analizu autentičnosti, odnosno utvrđivanje porekla šećera. On sadrži značajnu količinu šećera koja se ne  može prirodno naći u medu, uz to na njihovom brendu „ekstra kvalitet“ nalazi se natpis „prirodni med 100 odsto“ što dovodi potrošače u zabludu i protivzakonito je.

Predsednik Saveza kaže da su lažni med na tržište plasirali po brendovima „Med-Hani“, „Med-Hani ekstra kvaliti“, „domaći“ i „planinski“ med, i kako se nezvanično saznaje, sav med bi trebalo da bude povučen iz prodaje.

 

Izvor: Novosti
Foto:Ilustracija

2 comments
1

Slične vesti

2 comments

Daca 09.02.2021 - 19:57

Zna se godinama da on prodaje med sumnjivog kvaliteta.

Reply
Smederevac 11.02.2021 - 18:23

Ali je na laznom medu zgrnuo bogatstvo pa sada ladno moze da predje na novi biznis i …nikome nista .Bez ozbiljne kazne je sve smesno i prilicno naivno sto pokazuje nemoc Drzave da se obracuna sa ovakvim….

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!