Home Info Produžen tender za Železaru do juna

Produžen tender za Železaru do juna

redakcija

Vlada Srbije produžila je do 11. juna rok za dostavljanje ponuda na tender za strateškog partnera Železare "Smederevo".

Kako su naveli u Ministarstvu finansija, pravo da podnesu ponude imaće tri kompanija koje su se prijavile za učešće na tenderu.

Zaključak o produženju roka za dostavljanje konačnih obavezujući ponuda donet je na sednici Vlade u četvrtak, 3. maja, dan pre isteka prvobitnog roka.

Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra. Rok za podnošenje prijave za otkup tenderske dokumentacije, po
ceni od 10.000 evra, bio je 27. april. Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše tender javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo. Ta kompanija je od kraja januara ove godine u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

U zaključku Vlade nije naveden razlog produženja tendera, dodali su u Ministarstvu.

Prijavu za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo podnele su Junajted plzen sa sedištem u
Luksemburgu, Donjecki stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije
.

Junajtid plzen je u vlasnistvu je ruskog kapitala, konkretno Igora Šamisa, ruskog privrednika pod čijom kontrolom je preduzeće Bumaš iz Iževska u Rusiji, proizvodjač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čelicnih cevi.

U Šamisovu poslovnu imperiju spada i nekadašnja železara fabrike Škoda u Plzenju. Plzen stil, preduzeće sa 900 zaposlenih, Šamisova Junajted plzen grupa kupila je 1. avgusta 2010. godine, nezvanično za nekoliko desetina miliona evra od dotadašnjeg, takodje ruskog vlasnika.

I železaru u Plzenu pogodila je kriza i dužnici su pretili da će je poslati pod stečaj, ali dugovanja su namirena, predlog sudu je povučen, a vlasnik Junajted plzen najavio je mere stabilizacije tog preduzeća.

Donjeck stil grupa u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kalorične vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare.

Kompanija je jedan od najvećih proizvođača koksa u Evropi, a bavi se i proizvodnjom raznih vrsta čelika niskog i visokog kvaliteta.

Ural majning end metalurdžikal je jedna od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji.

Vlasnik je više od 50 firmi koje posluju u Rusiji u okviru rudarskog i metalurskog sektora i automobilske industrije, a njen godišnji prihod je nekoliko milijardi američkih dolara.

Osnova poslovanja kompanije je kompletna proizvodnja lanca bakra od rudnika do gotovog proizvoda.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 18. aprila tender za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, a prvobitni rok za podnošenje ponuda bio je 4. maj.

U pozivu je navedeno da će izabrani strateški partner imati obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja i dalji razvoj Železare.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!