Home Info Geslo Tvrđave teatra je Pan–teatricum

Geslo Tvrđave teatra je Pan–teatricum

redakcija

Predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović dostavila je organizatoru Tvrđava teatra tekst o manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom Pan-teatricum.

Zašto Pan-teatricum, pita se rediteljka.

"Zato što obuhvata predstave urađene u mnoštvu inovativnih, modernih, samosvojnih rediteljskih pristupa i rukopisa, a po tekstovima bezmalo svih dramskih žanrova, na raznovrsne teme, pisaca različitih epoha u vremenskom razmaku od pola milenijuma, iz raznih delova sveta, intelektualnih miljea i pozorišnih sredina" objasnila je rediteljka ovogodišnje geslo Tvrđava teatra.

Ona je naglasila da je Savet manifestacije zamislio da deset festivalskih dana i noći treba da prođu kao nezadrživa bujica nepoštednog pozorišnog nadigravanja sa surovim svetom zbilje, sa usudom privremenosti i slabostima iluzije.

Rediteljka je zaključila da će "tvrđava, njena okolina, kao i ceo grad ponovo biti preobučeni i maskirani u pozorište", da će gradska rasveta postati "svetlost pozornice", trgovi "isparcelisani u mnoštvo scena" i sve postaće " teatarska arena, u kojoj pulsiraju jači damari i gde će se odvijati život drugačiji od ovog u kojem smo zatečeni".

Tvrđava tetar, u protekle tri godine, stajao je ukupno "od 13 do 16 miliona dinara" rekao je danas novinarima gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i dodao da su neki pozorišni poslenici mislili da je to cena jedne predstave.

Tvrđava teatar biće od 11. do 20 jula. Otvoriće ga spektakl  teatra Pan optikum iz Flajburga. Predstava je rađena u koprodukciji s ansamblom Efimer iz Katalonije.

Za predstavu "Kanjoš Macednović"po tekstu Vide Ognjenović, čija se radnja, osavremenjena, dešava tridesetih godina prošlog veka, autorki su  kao predložak poslužile pripovesti "srnogorske i primorske" Stefana Mitrova Ljubiše.

Ta predstava, u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta je na programu 12. jula a 13. je adaptacija pripovetke Iva Andrića "Noć u kafani Titanik" koja je svojevremeno dramatizovana za televizijsko prikazivanje. Reditelj je Nebojša Bradić.

Gosti iz Slovenije (Slovensko mladinsko gledališče) izvešće dramu F. M. Dostojevskog "Zločin i kazna" u novom čitanju Diega de Brea.

U Malom gradu smederevske tvrđave 15. jula je na programu "Zbogom SFRJ" autora i reditelja Kokana Mladenovića, 16. se igra "Bunar" po tekstu mlade spisateljice Radmile Smiljanić, režija Egon Savin, 17. jula komedija nepoznatog kotorskog autora "Lukrecija iliti Ždero" (Jagoš Marković),  19. jula glumci Jugoslovenskog dramskog igraju Čehovljev "Višnjik" (Dejan Mijač) i na kraju "Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa u režiji Radoslava Milenkovića.

msp

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!