Home InfoDruštvo Meštani u ulici Kraljevića Marka zahtevaju postavljanje ležećih policajaca u svojoj ulici. Nadležni odbili predlog.

Meštani u ulici Kraljevića Marka zahtevaju postavljanje ležećih policajaca u svojoj ulici. Nadležni odbili predlog.

by redakcija1

Žitelji iz ulice Kraljevića Marka iz naselja Senjak u MZ Slavija, odlučili su da pokušaju da spreče, jednom za svagda, saobraćajne probleme, sa kojima se susreću intenzivno već nekoliko godina unazad.

Naime, njihova ulica je sporedna ulica, mirnog dela Senjaka ali predstavlja svojevrstan „bajpas“ jer je paralelna sa glavnom ulicom 16. oktobra i spojena je sa istom u oba pravca. Problem, koji postoji od ranije, je taj da njihovu ulicu svakodnevno koriste vozači koji žele da „skrate“ svoju putanju, ukoliko se na potezu od trafo stanice (pored bivše poljoprivredne apoteke „Seme“) pa sve do benzinske pumpe (sada Lukoil) dogodi saobraćajna gužva izazvana opštim usporavanjem saobraćaja usled radova na putu ili u najgorem slučaju, saobraćajnom nezgode.

Ovaj „bajpas“ se koristi i radi izbegavanja kontrolnog punkta saobraćajne policije koji zna da bude na tom potezu. Takođe, želeći da stignu što pre do Železničke ulice, ti vozači koriste ovu ulicu kako bi potom iskoristili ulicu Pauna Jankovića (koja spaja ulice Kraljevića Marka i Železničku) i tako brže došli do Železničke, iako se u Železničku ulicu može doći i direktno iz 16. oktobra, odnosno mimo korišćenja ulice Kraljevića Marka.

Vozila koja koriste taj „bajpas“ su svih mogućih kategorija, od motocikala do autobusa i teških kamiona. 90% vozila koja „obilaze“ gorepomenuti potez, koriste upravo ovu ulicu a ne neku drugu. Ovom „obilaznicom“ na nepropisan način služe se i „domaći“ vozači (Smederevci) ali i oni kojima je ova ulica potpuno nepoznata. To je urbanistički problem smatraju stanovnici ove ulice. Ovaj problem star je mnogo decenija, a imajući u vidu današnje stanje, tako nešto neće moći nikada da se promeni, barem ne bez eksproprijacije zemljišta u određenom delu. Sa time su prosto prinuđeni da žive.

Međutim, pravi problem \iteljim aove ulice zapravo nastaje početkom 2017. godine kada je završena rekonstrukcija ulice Kraljevića Marka, pre toga oronule i teško oštećene ulice (može se videti pređašnji izgled na „Google Street View“ aplikaciji jer je u avgustu 2014. godine obavljeno snimanje od strane kompanije „Google“).

„Kolovoz je tada proširen, nov asfalt stavljen, trotoari popravljeni, ulica je postala poput „aerodromske piste“ i izostao je najbitniji element u celoj toj priči a to je zaštita od bahate vožnje.“ kaže za SDCafe.rs Miloš Savić jedan od žitelja ove ulice.

„Ukazivali smo izvođačima radova, tokom samih radova prilikom rekonstrukcije, na neophodnost ležećih policajaca nakon što se ulica asfaltira. Ulica je otvorena za saobraćaj u februaru 2017. godine bez ležećih policajaca i od tada je stepen fizičke ugroženosti i bezbednosti u saobraćaju, prvo stanovnika ulice i njihove dece a zatim i svih ostalih učesnika u saobraćaju, podignut na najviši mogući nivo. Niko više nije bezbedan od tada. 2018. godine je došlo do probijanja dvorišne ograde u ulici, od strane vozača koji je izgubio kontrolu usled neprilagođene brzine. Niko nije bio povređen srećom ali je pričinjena velika materijalna šteta. Kurirske službe su tek priča za sebe jer je opšte poznato da oni nikad ne skidaju nogu sa gasa. Svakodnevno smo svedoci jurnjave vozila u našoj ulici, gde se, pogotovu u letnjem periodu, kreće veliki broj dece a pored njih i meštani koji obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti, pokušavaju da bezbedno hodaju ulicom. – dodaje zabrinuto Miloš.

2018. godine problem se drastično povećava otvaranjem objekta za tehnički pregled vozila u ulici. Komšije u iz ove uilice smatraju da je Gradska Uprava i MZ Slavija trebalo da sazovu sastanak u prostorijama MZ i pozovu meštane te ulice kako bi bili upoznati o namerama vlasnika i da se prosto izglasa za izgradnju objekta takve namene. „Specifična delatnost koja se obavlja u tom objektu ne pripada gusto naseljenom području već se objekti takve namene moraju nalaziti izvan gradskog odnosno izvan gusto naseljenog područja. Razlog je privlačenje velike količine nepoznatih vozila i buke koja se proizvodi u takvim objektima.“ – objašnjava nam Savić.

Kako bi rešili da svoj problem jednom za svagda , komšije Kotur Petar, Petrović Miroslav i Savić Miloš, odlučili su da organizuju Peticiju gde su za cilj naveli izgradnju ležećih policajaca u njihovoj ulici. Odziv je bio izvan svakog očekivanja, 99% domaćinstva iz ulice, potpisalo je peticiju a podršku su im pružili bez ikakvog oklevanja i čak su se svi žalili na isti problem. Peticije su poslali je na pet različitih adresa, pošto su u turbulentnom periodu lokalne samouprave izgubili trag o tome ko je zapravo zadužen za rešavanje ovakvih pitanja.

Zahtevi u peticiji su sledeći:

  • Izgradnju najmanje četiri „ležeća policajca“
  • Ograničenje brzine kretanja na 20 kilometara na čas
  • Zabranu kretanja vozila ukupne nosivosti preko 7.5 tona našom ulicom“ 

Odgovor su dobili od grupe za saobraćaj, odseka za urbanizam gradske uprave, nakon nešto više od mesec dana.

„Naša ulica je dugačka oko tri stotine metara te stoga tražimo:

Satelitski snimak ulice Kraljevića Marka (snimak 13.11.2019.)
Predložene lokacije za postavljanje „ležećih policajaca“.

Usledio je i odgovor na peticiju, koji u potpunosti prenosimo:
.

Građani ove ulice očigledno nezadovoljni ovim odgovorom i uputili su još jedno pismo u kome su naveli razloge i osporili dobijeni odgovor.

„Cilj obraćanja portalu SDCafe.rs jeste da javnost sazna na postojanje ovog veoma kritičnog problema iz oblasti bezbednosti u saobraćaju u gusto naseljenom području, povrh svega u donedavno mirnom kraju grada, i da na ovaj način takođe  ukažemo nadležnim službama kompleksnost problem kako bi se rešio ovaj konkretan slučaj, ali i mnogi slični slučajevi širom našeg grada. Verujemo da ovakve slične problme i maju mnoge ulice i njihovi žitelji u Smederevu.“ – zaključuje Miloš Savić

Komšije ostaju čvrsto pri svom stavu i neće odustati od insistiranja sve dok se ležeći policajci ne izgrade.

Slične vesti

22 comments

blyatman 19.11.2020 - 11:04

najmanje 4 „lezeca“?!
samo?
za ulicu oko 300m
mozda, da su trazili na svaka 3m (oko 100 „lezecih“), dobili bi..ovako nista

Reply
Marko 19.11.2020 - 12:06

Stanari koji nepropisno parkiraju na trotoaru kaoda ne ugrozavaju bezbednost saobracaja, oni prvi parkiraju na trotoaru i ugrozavaju pesake koji moraju da se krecu kolovozom, a smetaju im ostali gradjani koji prolaze tom ulicom, ulica je namenjena za sve gradjane grada, ne samo za stanare.

Reply
Bogdan 19.11.2020 - 12:08

Ako ti stanari parkiraju kola u dvorista, deca ce se kretati trotoarima, a vozila ulicom i tako onda niko nije ugrozen

Reply
Goran 19.11.2020 - 12:10

Ulica je namenjena za sve, a ne samo za stanare!!!

Reply
Milos 19.11.2020 - 12:11

Pre 2017. trazili asfaltiranje, a posle im smetaju vozila, narodu se ne moze ugoditi

Reply
Marko 19.11.2020 - 12:12

Trazite stubice i bice vam deca bezbedna, a ne da parkirate na trotoaru.

Reply
Uros 19.11.2020 - 12:21

Lezeci policajci nece promeniti postojanje, niti poslovanje, tog tehnickog pregleda koji vam smeta

Reply
Komsija 19.11.2020 - 12:22

Lepo napisali ljudi, sklonite automobile sa trotoara da mogu deca da normalno da se krecu.

Reply
Predrag 19.11.2020 - 12:24

Bolje pustite decu da se igraju na sred Ulice 16. oktobra, kad ste vec toliko bezobzirni roditelji

Reply
Milos 19.11.2020 - 12:25

Ne zivite na selu pa da vam se deca igraju na ulici, to nije mesto za igru!

Reply
Nenad 19.11.2020 - 12:27

Mestani ulice, sklonite svoja vozila sa trotoara i resicete problem bezbednosti saobracaja

Reply
Pirke 19.11.2020 - 13:01

ma kakvi zeleci,
to treba da se sklanja
a ne postavlja

Reply
detlic 19.11.2020 - 13:07

deca za igranje treba da koriste povrsine namenjene za to, a ne ulicu

Reply
DUSAN 19.11.2020 - 13:10

taj komsija, Milos Savic, prvi parkira na trotoaru, upravo taj koji je pisao ovo a ovamo se brine za bezbednost saobracaja
nek skloni svoja kola sa trotoara pa nek prica onda nesto

Reply
Smederevac 19.11.2020 - 16:16

Moja ulica (Nemanjina – jednosmerna ka Keju ) je takodje pista za nekontrolisane vozace .Takodje vec mesec dana nemamo mira od sahti koje lupaju pri prelasku svakog vozila preko njih -Sve molbe ,tel,pozivi apeli odgovrnim iz JKP Grejanje ostaju bez odgovora a njihovi radnici i dalje bahato izvrse kontrolu i vrate sahte ( bez podesavanja i postavljanja gume ).

Reply
Pedja 19.11.2020 - 20:36

Slusaj te vi sto pricate koje kakve gluposti ja zivim u Kraljevica Marka.. Ja sam kao i moja starija braca i mnoge generacije odrasli u njoj.. Nikad nije bilo divljanje taxista, i drugih vozaca. Deca se igraju unasoj ulici kao sto smo se mi nekad igrali.. JA IMAM TROJE DECE I NEBI ZELEO DA IM SE NESTO DESI KAO NI DRUGOJ DECI. Sto se tice cuvanja dece dovoljna je jedna sekunda nepaznje i gotovo.. A ako imate imalo mozga a nemate ne bih komentarisao dalje…

Reply
Marko 24.11.2020 - 15:02

Da li i ti parkiras na trotoaru i pricas da ti deca nebezbedna, kao sto to rade tvoje komsije, i ti to vrlo dobro znas. Treba poci od njih prvo, ako zelite da unapredite bezbednost, a ne OD VOZILA KOJA SE KRECU ULICOM. Deca ne treba da se igraju na ulici, ne treba dalje diskutovati…

Reply
Bogdan 24.11.2020 - 15:18

Nekada je bilo mnogo manje automobila nego sad, nije sporno da treba da se u pojedinim ulicama vozi sporije ali ne moze se reci da smetaju vozila koja prolaze ulicom jer je ulica namenjena za sve, ne samo za stanare. Najbolje je uputiti dopis policiji za vrsenje kontrole nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila, kao i za sporadicnu kontrolu brzine u ulcii i time spreciti bahacenje pojedinaca, bilo da je u pitanju parkiranje na trotoaru ili brza voznja.

Reply
Pošteni kamiondžija 20.11.2020 - 00:56

Samo treba da se ograniči brzina na 20-30kmh, kako bi taksisti i kamiondžije zaobilazili ovu ulicu. Vidim, dosta ljudi proziva stanare, a ulica je totalno nebitna, što znači da svi ostavljaju komentare po direktivi. Opet, to je dobro, jer znamo da gradska administracija prati ovaj portal, te možemo ovim putem da utičemo na njih.

Reply
Goran 24.11.2020 - 15:22

Svuda se vozi brzo, pa i u ulici u kojoj ja zivim, ali nije poenta okovati grad lezecim policajcima i da ispastamo mi koji postujemo pravila u saobracaju, pojedinaca nema mnogo i trebaju se oni ciljati kaznama, onda ce sve biti ok.
Ne podrzavam lezece policajce, ali kontrolu treba da izvrsi policija i kazni sve prekrsioce, bilo da je parkiranje, brza voznja, voznja kamiona gde nije to dozvoljeno itd…

Reply
Komsika 20.11.2020 - 01:02

Nosioci koji su donosili papir za potpis rekli su,:Potreban je potpis za lezeceg policajca zbog brzine automobila koji se krecu ulicom.A u piticiji je navedeno svasta i smatram da su time zloupotrebili same potpise i laznom informacijom sakupili iste.

Reply
Marko 24.11.2020 - 15:06

Koliko sam shvatio iz teksta, stanovnicima navedene ulice vise smeta taj tehnicki pregled, a nije cilj unapredjenje bezbednosti jer bi onda poceli trazenja kontrole, kaznjavanja i ukljanjanja nepropisno parkiranih vozila na TROTOARU, a upravo ti stanovnici te ulice parkiraju nepropisno, a ovo se zloupotrebilo, u potpunosti se slazem.
Iako ne zivim u navedeenoj ulici, licno cu pisati dopis policiji za kontrolu i sankcionisanje nepropisno parkiranih i zaustaljenih vozila kako bih pomogao Vama, kao i ostalim stanovnicima Ulice Kraljevica Marka da vam se poboljsa bezbednost ulice.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!