Home InfoDruštvo Peticija sa zahtevom za postavljanje „Semafora zagađenja“ u Smederevu

Peticija sa zahtevom za postavljanje „Semafora zagađenja“ u Smederevu

by redakcija1

Gradskoj upravi Smederevo su 9. novembra zvanično predate 4567 potpisanih Deklaracija za čist vazduh, što papirnih što online, koje predstavljaju svojevrsnu peticiju građana kojom se zahteva rešavanje problema zagađenja, a za prvi korak se očekuje postavljanje javnog informativnog “Semafora zagađenja“ na glavnom gradskom trgu.

Dopis, uz predate potpise građana, predat je na četiri adrese: gradonačelniku gospodinu Jovanu Beču, predsednici Skupštine grada gospođi Vesni Kiš Kostić, načelniku Gradske uprave, kao i gradskom veću-članovima. U dopisu je upućen poziv čelnicima Gradske uprave da poslednje nedelje novembra učestvuju svi zajedno za okruglim stolom, gde će prisustvovati stručni konsultanti, i predstavnici udruženja Pro.Tok21, gde će se javno izneti problem oko zagađenja i gde će se predstaviti ideja semafora i njegove funkcije, kako bi se odluka o njegovom postavljanju na glavnom gradskom trgu donela što pre.

Semaforom bi se ispunio Član 23 Zakona o zaštiti vazduha Republike Srbije, koji propisuje obavezu za lokalnu samoupravu da javno informiše građane o nivou zagađenja vazduha u gradovima čiji je vazduh III kategorije, kao što je slučaj sa našim gradom.

Inicijativa Crveni bedževi skoro dve godine radi na rešavanju ovog problema, a po prirodi samog problema preuzete su različite akcije od podizanja svesti građana Smedereva do razgovora i apela gradskim čelnicima, kako bi se konačno u februaru 2020. usvojio Plan kvaliteta vazduha, kao krovni dokument za početak procesa rešavanja problema.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!