Home InfoHronika Pritvor za muškarca zbog nasilja nad suprugom

Pritvor za muškarca zbog nasilja nad suprugom

by redakcija1

Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici, prema osumnjičenom S.D. (50 godina) određen je pritvor.

Zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na oštećenu i svedoka, kao i da bi u kraćem vremenskom periodu mogao da ponovi delo, određen je pritvor od 30 dana.

Osumnjičenome se stavlja na teret da je u alkoholisanom stanju, u porodičnoj kući u Smederevu, u kasnim noćnim satima pa do podneva narednog dana, svoju suprugu najpre vređao, a potom je i tukao nogom.

Na predlog dežurnog javnog tužioca, tada su mu izrečene hitne mere zabrane prilaska žrtvi i privremenog udaljenja iz stana.

Međutim, S.D. je prekršio te mere u dva navrata. U ranim jutarnjim satima i oko podneva vraćao na mesto događaja, uputivši oštećenoj ozbiljne pretnje po život i telo i zadajući joj udarce zatvorenim i otvorenim šakama u predelu glave, i nakon toga se udaljavao u nepoznatom pravcu – navode iz OJT Smederevo.

Nakon što je osumnjičeni pronađen, priveden je u prostorije policijske uprave utvrđeno i prisutvo alkohola u organizmu od 2,20 promila.

Po nalogu javnog tužioca, protiv osumnjičenog najpre je sproveden prekršajni postupak zbog kršenja hitnih mera i osuđen je na kaznu zatvora od 15 dana.

Nakon isteka te kazne, osumnjičenome je određeno i zadržavanje od 48 časova, a potom i pritvor.

Na ovaj način osumnjičeni je neprekidno lišen slobode počev od 9. decembra kada su se pomenuti događaji i odigrali.

To predstavlja dobar primer efikasne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet 2016. godine i Zakonika o krivičnog postupka, kao i efikasnog rada i saradnje javnog tužilaštva, policije i prekršajnog suda – saopštava Osnovno javno tužilaštvo uz napomenu da je taj zakon i donet sa ciljem da na jedinstven način uredi organizaciju i postupanje državnih organa i ustanova.

Ujedno, time se postiže i sprečavanje nasilja u porodici i hitna, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!