Home Info Prerada ribe u Smederevu čeka dozvolu

Prerada ribe u Smederevu čeka dozvolu

by redakcija

Nemačka kompanija PTC, kojoj je pre sedam meseci grad ustupio halu za preradu morske ribe, još nije dobila upotrebnu dozvolu za ovu proizvodnju, odnosno saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Prema najavama, PTC je trebalo da počne da radi u aprilu. U Ministarstvu privrede navode da se dozvola čeka i da su neophodne "neke ispravke", ali ne preciziraju koje.

– U toku su poslednje ispravke prema preporukama Veterinarske inspekcije neophodne da bi 11. oktobra Komisija za davanje upotrebne dozvole za proizvodnju i izvoz donela odluku – saopšteno je "Novostima" u tom ministarstvu privrede.

U Veterinarskoj inspekciji tvrde da oni nisu razlog što proizvodnja nije počela.

– Objekat u kome će se proizvoditi hrana, mora da dobije odobrenje za rad Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinu. Prvi preduslov je da objekat bude izgrađen u potpunosti, što ovde nije slučaj. Objekat je u fazi završetka radova – kaže Vesna Gonsioroski, načelnik Veterinarske inspekcije u Smederevu.

Inspektorka podseća da inspekcija "ne daje preporuke, i da u ovom slučaju nije postupala".

– Kada zahtev bude podnet, formiraćemo komisiju, ustanoviti da li su ispunjeni uslovi i, ukoliko jesu, dati odoborenje za rad – kaže inspektorka.

Premijer Aleksandar Vučić 25. februara ove godine svečano je uručio ključeve nove hale generalnom direktoru PTC, Brunu Kornartu, koji je tada izjavio da će proizvodnja u punom kapacitetu početi u aprilu.

Ovome je prethodio ugovor o zakupu novoizgrađene hale površine 4.200 kvadratnih metara, koji je gradonačelnica Jasna Avramović potpisala sa "Servfud DOO Smederevo", sestrinskom firmom PTC. "ServFud" je obavezan po ugovoru da investira u sredstva i opremu dva miliona evra i zaposli i obuči najmanje 100 radnika.

Kako nam je saopšteno iz Ministarstva privrede, do sada je 30 radnica prošlo obuku "kako bi se buduća proizvodnja obavljala po najvišim evropskim standardima".  

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!