Home ZanimljivostiPoznati Preminuo slavni pevač Džo Koker

Preminuo slavni pevač Džo Koker

by redakcija

Legendarni muzičar Džo Koker (70), koji je u svojoj dugoj karijeri nastupao i pred publikom u Srbiji, preminuo je 22. decembra u svom domu u Koloradu. Pevač se već duže vreme borio protiv raka pluća.

 

Njegov predstavnik za medije Beri Maršal potvrdio je vest za BBC, navodeći kako je Koker bio “jednostavno jedinstven” prijatelj i da će “biti nemoguće popuniti prazninu koju je njegov odlazak ostavio u našim srcima”. On ipak nije precizirao koja bolest je uzrok Kokerove smrti. 

Džon Robert Koker rođen je 20. maja 1944. godine u Šefildu u Engleskoj. Njegova karijera trajala je više od četiri decenije, tokom kojih je objavio više od 40 albuma. 

Poznat po svom neobičnom, hrapavom glasu, Koker je karijeru pevača počeo da gradi nastupima po klubovima u rodnom Šefildu tokom šezdesetih godina prošlog veka.

“With A Little Help from My Friends” koju u originalu izvode Bitlsi. Njegov duet sa Dženifer Vorns “Up Where We Belong”, snimljen za potrebe filma “Oficir i džentlmen” nagrađen je i Gremijem i Oskarom, a dospeo je i na prvo mesto lista najslušanijih pesama. 

Među njegovim najvećim hitovima su i pesme “You Can Leave Your Hat on”, “Unchain My Heart”, “Up Where We Belong”, “You Are So Beautiful”, “Feelin' Alright”, “When the Night Comes”, “Simple Things”, “Tonight”… 

“Neverovatno talentovan, bio je prava zvezda, jedan od onih ljubaznih, skromnih ljudi koji su voleli da nastupaju. Ko god da ga je video uživo nikada neće zaboraviti njegov nastup”, kazao je Maršal. On je dodao da je Koker bez sumnje bio jedan od najvećih rok/soul glasova poreklom iz Britanije.

Koker je u Srbiji nastupio u novembru 2007. godine, kada je na svetskoj turneji “Hymn for My Soul” promovisao istomeni studijski album objavljen u maju te godine. Godine 2011. vratio se pred našu publiku, okupivši 5.000 fanova u Beogradskoj arena, insistirajući i da lično upozna neke od njih, zadivljen toplim prijemom na koji je naišao tokom ranijeg boravka u Srbiji. 

Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike. 

Poslednjih godina živeo je u SAD, gde je i preminuo u svom domu u Koloradu.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!