Home ZanimljivostiNauka Pronađen najveći magnet u poznatom univerzumu

Pronađen najveći magnet u poznatom univerzumu

redakcija

Bivša zvezda sa imenom SGR 0418+5729 udaljena je 6.500 svetlosnih godina od Zemlje i prvobitno se mislilo da ima izuzetno slabo magnetno polje. Međutim, novi podaci dobijeni korišćenjem XMM Njuton svemirskog teleskopa pokazuju da je u pitanju najveći magnetni izvor u poznatom svemiru.

 

Astronomi procenjuju da SGR 0418 stvara magnetno polje koje je oko 20 triliona puta snažnije od standardnog magneta koji kačimo na vrata frižidera. 

Ova mrtva zvezda je vrsta neutronske zvezde nazvane magnetar – mrtvo jezgro nekada masivne zvezde koja se urušila. 

“Do skora smo smatrali da ovaj magnetar ima jedno od najslabijih površinski magnetnih polja. Ono je bilo 100 puta manje od standardnog polja magnetara. Međutim, SGR 0418+5729 je krio znatno jače magnetno polje koje je bilo van domašaja naših uobičajenih tehnika analiziranja”, izjavila je dr Andrea TIengo koja je predvodila ovo istraživanje. 

SGR 0418 je otkriven 2009. godine od strane Nasinog Femi svemirskog teleskopa i Koronas opservatorije u Rusiji. 

Tada se smatralo da ima jedno od najslabijih magnetnih polja, ali posmatranja koja je načinio "XMM Njutn" svemirski teleskop pokazala su nešto sasvim drugo. 

Magnetari završe kompletnu rotaciju za svega nekoliko sekundi. Merenjem brzine kojom se vrte, naučnici su u stanju da izračunaju jačinu njegovog magnetnog polja. 

Dr Tiengo i njene kolege su koristili potpuno novu tehniku kako bi izračunali jačinu magnetnog polja koja je iznosila skoro 1.000 biliona gausa. 

Poređenja radi, Zemljino jezgro ima magnetno polje od 25 gausa. 

Fizičari su procenili da bi najviša granica za magnetar iznosila 100 kvadriliona gausa, ali do sada još nije nađen toliko moćan magnetar.

Izvor: telegraph.co.uk

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!