Home InfoDruštvo Predrasude o jedincima

Predrasude o jedincima

redakcija

Tri najveća mita o jedincima su da su oni usamljeni, sebični i da zbog toga ne mogu drugima da se prilagode. Književnica i novinarka, Loren Sendler u svojoj knjizi ruši najčešće predrasude koje ljudi imaju o jedincima.

 

Stereotipi koji kažu da jedinci ostaju dugo vezani za roditelje, naročito za majke, nije tačna, tvrdi Sendler, koja je i sama jedinica i majka jedinca. Njene tvrdnje su sledeće: 

1. Jedinci nisu usamljeni 

Ova tvrdnja ima nekoliko dodataka. Školska deca nisu usamljena. Doduše, ako su jedini adolescenti u porodici, osećaju se izolovano samo zato što su tinejdžeri. Odrasli jedinci se teže nose sa bolešću i strahom od starenja roditelja jer se osećaju izolovanije od ostalih u generaciji sa sličnim problemima. "To nije razlog zašto bi trebalo da imate još jedno dete", kaže Sendler i dodaje: "Koliko je ozbiljan razlog za drugo dete to da moje dete ima sestru ili brata kad umrem?" 

2. Jednici nisu sebičniji od drugih ljudi 

Sendler tvrdi da jedinci, upravo suprotno, postaju velikodušne osobe pune poštovanja prema drugima. "Ulažemo puno energije u odnose, dajemo sebe prijateljima i nismo ništa više narcisoidni od ostalih", kaže ona. 

3. Nisu svi jedinci razmaženi 

Barem ne više nego bilo koje drugo razmaženo dete. 

4. Jedinci nisu neprilagođeni 

"Svi podaci pokazuju da su deca koja idu u školu socijalizovana", kaže Sendler. 

5. Jedince krasi snaga 

"Za njih su karakteristični uspeh, inteligencija i samopoštovanje. Odrastaju u verbalno bogatoj okolini i pričaju puno", tvrdi Sendler. 

6. Jedinci su u osnovi isti kao i najstarija deca, ali i najmlađa deca 

Poput najstarijeg deteta u porodici, jedinci su konzervativniji, a najverovatnije su i inovativni, poput najmalđeg deteta. Jedinci imaju više slobode od ostalih da se, kroz odrastanje, definišu kako žele. 

7. Ne postoji dobar i loš izbor roditelja 

Sendler tvrdi da se roditelji jedinaca moraju osloboditi straha da su zbog te svoje odluke, na neki način, uništili život svog deteta.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!