Home InfoDruštvo Predata peticija za prestanak upotrebe plastičnih čaša u vrtićima, stigao i odgovor

Predata peticija za prestanak upotrebe plastičnih čaša u vrtićima, stigao i odgovor

by redakcija1

Za lokalne prilike, ovo je bio pionirski podhvat. Podsećamo, sve je počelo pre dva meseca kada je grupa građana „Očuvajmo igru“ objavila da počinje sakupljanje potpisa. Ideja je bila da se peticijom prekine praksa da se svakodnevno, u našim vrtićima koriste plastične čaše za jednokratnu upotrebu.

Naime, godinama unazad, roditelji vrtićima dostavljaju pakovanja plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu koje se svakodnevno troše i bacaju. To znači da na mesečnom nivou, u svakom objektu u Smederevu bude potrošena velika količina nečega što nije zdravo, a ni ekološki.

Naročito u gradu koji nema nikakvu selekciju otpada, ovo predstavlja dodatan, a sasvim nepotreban pritisak na životnu sredinu – objašnjavali su ranije pokretači peticije dodajući da odrasli svojim primerom treba deci da pokažu odgovorniji društveni pristup.

Ta peticija nije naišla na odziv poput one u vezi sa igralištima, što je i bilo očekivano jer mnogi i dalje ne razumeju zbog čega je konstantna upotreba ovakvih čaša problematična. Sakupljenih 60- ak potpisa aktivisti udruženja „Očuvajmo igru“ poslali su Predškolskoj ustanovi „Naša radost“.

Odgovor nisu dugo čekali. Možda ne onakav kakvim bi bili zadovoljni, ali je i ovo neki početak.

Brzo su nam odgovorili, to nas je prijatno iznenadilo. Dobili smo odgovor nakon dva dana. Ukratko, onako kako sam ja to razumela, poruka od saradnika nutricioniste Svetlane Pavlović je da je upotreba plastičnih čaša u vrtićima u Smederevu minimalna u odnosu na celokupno društvo i zastupljenost plastike uopšte koju koristi čitava zajednica.

Dakle, zagađenje je gotovo neprepoznatljivo. Još su odgovorili da će podstaknuti našom inicijativom imati restriktivniji odnos prema upotrebi plastičnih čaša i da će zabraniti distributivnim kuhinjama, ali to nije odnos prema pitanju koje je nas zanimalo.

Staraće se, odgovaraju iz PU, da im se i na dalje kao i do sada uz svaku ambalažu dostavlja atest, u šta ja uopšte ne sumnjam. Ali mi pričamo o tome da roditelji donose jednokratne plastične čaše. Ja ne znam da za te čaše kada ih kupite dobijete atest. Sve u svemu, odgovor se odnosi na plastiku koju koriste kuhinje u vrtićima, a ne na ono o čemu smo mi govorili – kaže za SDCafe.rs Lija Antić iz udruženja „Očuvajmo igru“.

Iz udruženja najavljuju da planiraju da napišu predlog javnih politika, da će nastaviti da budu uporni, pozvaće građane da sa njima podele svoja mišljenja i sugestije kako bi se naredni put, Predškolskoj upravi obratili sa još konkretnijim inicijativama.

Sličnih ideja je, dodaje Lija bilo i u drugim mestima, pre svega u Beogradu, a prema istraživanjima, u vrtiću sa na primer 350 dece, svaki dan se potroši oko 500 plastičnih jednokratnih čaša.

Na godišnjem nivou to je oko pola miliona takvih čaša. Ogromna količina. I ne slažem se sa tim da to nema veliki uticaj na zagađenje. Zato ćemo nastaviti i dalje da skrećemo pažnju na ovaj problem – zaključuje Lija.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!