Home InfoDruštvo Roditelji, obratite pažnju – „Prajm“ nije piće za decu!

Roditelji, obratite pažnju – „Prajm“ nije piće za decu!

by redakcija1

Sveopšta pomama, posebno među decom među kojima je kupovina ovog napitka po ceni od čak 1000 dinara za jednu flašicu pre svega stvar prestiža u društvu – tako bi se moglo opisati ono što se nedeljama unazad dešavalo od kako je „Prajm“ stigao u Srbiju.

Pre toga je zabranjen u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, kao i u Sloveniji gde se jedna vrsta tog pića (ona sa kofeinom) ne sme prodavati jer sadrži sastojak koji se u EU ne sme naći u bezalkoholnim napicima.

„Proteran“ je iz Kanade, sa Novog Zelanda, a mediji prenose i da je zabranjen u školama u Australiji, Ujedinjenom kraljevstvu, SAD…

U Srbiji za sada nema reakcija. Deca ga mogu slobodno kupiti. Poneko od stručnjaka se odmah oglasio upozoravajući na taj opasan trend, ali reklame su bile glasnije i mnogo zastupljenije od glasa razuma.

Za one koji ne znaju, reč je o sledećem: „Prajm“ je bezalkoholno piće koje je preplavilo internet zahvaljujući onima koji su ga „osmislili“ – američkom influenseru Loganu Polu i britanskom influenseru i bokseru poznatom kao KSI.

Kako to već biva, uz podršku i reklamu drugih svetski poznatih ličnosti, „Prajm“ je stekao ogromnu popularnost , a pogubnom uticaju najpodložniji su – deca i mladi. Kojima zapravo nije ni namenjen.

Reč je o pre svega o napitku za odrasle osobe. Dakle, ljudima sa određenom telesnom masom. Pa ipak, širom zemlje ga izgleda najviše piju oni koji su teški svega nekoliko desetina kilograma.

Da je ovo najpopularnija tema među osnovcima, bar onim od petog razreda pa na više, svedoči i primer jednog jedanaestogodišnjaka iz Smedereva. On kaže da su njegovi drugari i drugarice nedeljama čekali da „Prajm“ konačno stigne i u naš grad.

Pre toga su ga tražili na benzinskim pumpama jer se po Srbiji to piće najpre tu našlo na rafovima. Pisalo se i o tome da „bogata“ deca „siromašnoj“ prodaju gutljaj za 100 dinara, a fotografisanje sa flašcom „koštalo“ je 200 dinara!?

Od nedavno, „Prajm“ može da se kupi i u Smederevu.

Nisam još probao, roditelji mi ne dozvoljavaju, a baš bih želeo. Imam drugare koji kažu da su pili, ali ne verujem baš svima. Skupo je, 1000 dinara košta pa mislim da se neki više hvale nego što su stvarno probali. Ali znam da skoro svako želi to da proba. Ima 12 ili 13 vrsta – kaže ovaj jedanaestogodišnjak i u nastavku, u dahu nabraja sve vrste, ukuse i boje flašica.

Svi o tome pričaju u školi, i devojčice i dečaci. Znam i da su neki probali. Meni to nije tako važno kao njima. Roditeljima čak ništa od toga nisam ni spomenula. Ne znam ni da li oni uopšte znaju da to postoji. Ali, to stvarno jeste svuda. Evo, jedna poznata Jutjuberka je objavila snimak gde sa mamom pije to piće.

I šta god da gledam na internetu, pojavljuje se reklama za „Prajm“. Zašto je toliko popularno, ne znam. I istina je da svi hoće da probaju. Meni je jedna drugarica rekla da je probala i da je mnogo slatko. Kad mi neko kaže da je probao ja odgovorimsuper, ali nemam želju da probam uopšte – priča nam jedna jedanaestogodišnjakinja iz Smedereva.

Ovo energetsko piće proizvodi Prime Hydration LLC. Postoji više vrsta i ukusa. „Prime Energy“ po sastavu sadrži znatne količine kofeina koji mogu uticati na dečije zdravlje i zdravlje opšte populacije ukoliko se unosi u većim količinama.

S druge strane, „Prime Hydration“ sadrži velike količine veštačkih zaslađivača i BCAA, objašnjava nam Ana Nedeljković, specijalista strukovni nutricionista – dijetetičar.

Prime nikako nije namenjen deci. Mogu ga piti sportisti, rekreativci i stariji iznad 18 godina. Ali ukoliko i konzumiraju, ovaj napitak nema dobar sastav u odnosu na cenu. Na tržištu postoje energetska pića koja imaju bolji sastav i bolju cenu.

Deci se ne preporučuje „Prime Energy“ jer sadrži sastojak L-teanin, koji se uglavnom može naći u nekim pečurkama i čajevima. L-teanin se koristi za poboljšanje mentalne funkcije, za anksioznost, mentalna oštećenja, stres.

U „Prime Energy“ se kombinuje kofein sa L-teaninom. Tako dolazi do pojačanog dejstva kofeina što može dovesti do povećane razdražljivosti, nesanice, glavobolje, povraćanja i drugih nus pojava koji dolaze usled veće konzumacije kofeina. L-teanin uglavnom sa sobom vuće i veće količine šećera.

Kod „Prime Hydration“ je dodata velika količna zaslađivača i BCAA (skraćenica BCAA označava tri aminokiseline: L-izoleucin, L-leucin, L-valin) je popularni preparat koji se koristi kod ljudi koji žele da povećaju mišićnu masu, povećaju energiju i da postignu bolje rezultate tokom treninga. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina.

Ako se poredi sa nekim od popularnih napitaka na tržištu to bi izgledalo ovako: jedan “Prajm” je kao šest Koka Kola ili kao da ste odjednom popili dva Red Bull-a ili čak 16 espresa – kaže za SDCafe.rs, Ana Nedeljković.

Kako na dalje dodaje, upotreba sličnih napitaka se generalno uopšte ne preporučuje mlađima  od 18 godina, baš zbog veće količine kofeina koji može dovesti do navedenih nus pojava i zavisnosti, kao i dodatih šećera, što takođe dovodi do zavisnosti i gojenja.

U slučaju preterane upotrebe prateće pojave su aritmija, glavobolja i vrtoglavica, neurološki problemi, alergijske reakcije na koži, malaksalost…

Takođe, energetska pića mogu da budu štetna i kod odraslih, pre svega kada ih pijemo u većim količinama jer sadrže mnogo zaslađivača i šećera.

Kod odraslih, ukoliko se kozumiraju u preporučenim količinama, ne mogu dovesti do velikih, štetnih efekata, ali, sva ta pića sadrže velike količine zaslađivača i šećera zato se ne preporučuju.

Umesto toga, kada nam je potrebna dodatna energija, uvek je mnogo bolje odlučiti se za prirodne izvore kofeina koje već vekovima koristimo – kafu, čaj, kakao, crnu čokoladu… Preporuka je da to bude oko 100-200mg kofeina (šoljica kafe od 150ml pre podne i jedna popodne kada opadne koncentracija i ponestane energije), savetuje naša sagovornica.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!