Home InfoHronika Povećan broj nasilnika u porodici

Povećan broj nasilnika u porodici

by redakcija

Za godinu dana, od donošenja novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Policijska uprava Smederevo izrekla je više od 1.000 hitnih mera, odnosno svakodnevno po tri u proseku, kojima je nasilnicima naređeno udaljenje iz stana, ili zabrana prilaska i razgovora sa žrtvom.

Prema zvaničnim podacima, saopštenim na tribini NVO "Podunavska incijativa", od 1. juna 2017. do 1. juna 2018. godine na području PU Smederevo izrečeno je 1.078 hitnih mera. Od ovog broja, 358 u Smederevu, 272 u Smederevskoj Palanci i 448 u Velikoj Plani. To znači da je svakoga dana troje nasilnika dobilo naređenje da se iseli iz stana ili da ne sme da prilazi žrtvi. Hitna mera, koju izriče nadležni policijski službenik, traje 48 časova, a sud je može produžiti za 30 dana.

U istom periodu od godinu dana, PU Smederevo evidentirala je 1.513 prijava nasilja u porodici, što je dvostruko više nego za isto vreme pre donošenja zakona. Najviše prijava – 881 – došlo je iz Smedereva, 295 iz Smederevske Palanke i 337 iz Velike Plane. Kako tumače u policiji, ovi podaci ne znače da je više nasilja, već da se sve više nasilnika prijavljuje i procesuira.

Žrtve nasilja u porodici u Smederevu, Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci su najčešće žene, čak 76 odsto, od 30 do 60 godina starosti. 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!