Home InfoDruštvo Radost života prkosi smrti u lice

Radost života prkosi smrti u lice

redakcija

Soulumination je organizacija iz Vašingtona koja poklanja portrete porodicama koje je "zadesio" rak i druge terminalne bolesti. Iz organizacije kažu da fotografije služe kako bi porodice preminule članove zapamtili u pozitivnom svetlu.
 

Pod grupom „Bebe anđeli“ su bebe i deca mlađa od 18 godina koji se zajedno sa svojim roduteljima suočavaju sa smrtnim bolestima. 
Pod grupom „Nasleđe odraslih“ jesu odrasli koji umiru, i njihova deca i porodice koje im pružaju podršku.

Svaki put fotografije je napravio profesionalni fotograf i slike su poklonjene porodicama. Žena koja stoji iza ovog projekta je Linet Hofman Džonson, koja ima više od 25 godina iskustva u fotografisanju dece i porodica.
Ne tako davne, 1996. godine, ona je dobila poziv koji joj je promenio život. Snaha joj je javila da se porodila ali da je rodila mrtvorođenče. Njeni brat i snaha, zamolili su je da fotografiše nećaku, za uspomenu. Ovaj gubitak, koji se desio pre 20 godina, inspirisao je Linet da napravi Soulumination. „Za razliku od ostalih fotografa, mi ne pokušavamo da napravimo mračne fotografije koje približavaju ljude smrti“ kaže Linet i dodaje:“Mi na sve ovo gledamo kao na slavljenje života.“

Linet Hofman Džonson, trenutno ima 40 profesionalnih fotografa koji volontiraju i koriste svoje talente na ovaj način.

foto: soulumination.org
 

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!