Home Info Istorijski uspeh srpskih vina!

Istorijski uspeh srpskih vina!

by redakcija

Uspon kvaliteta srpskih vina prati i sve veći broj međunarodnih priznanja. Tako su ove godine srpska vina pokupila rekordni broj Decanter medalja u svojoj istoriji – ukupno 17!
Najcenjenije svetsko ocenjivanje vina Decanter World Wine Awards u Londonu donelo je ove godine do sada najveći broj priznanja za srpska vina. U brojkama to izgleda ovako: četiri srebrne medalje, 13 brozanih i 18 preporuka.

Podrum Janko iz Smedereva je praktično ušao u istoriju ovdašnjeg vinarstva osvojivši po prvi put dva srebra za crvena vina iz Srbije – Crveni zapis 2008 i Zavet Reserva 2008! Crveni zapis je merlo koji već godinama oduševljava sve ovdašnje ljubitelje vina, a praktično isto važi i za kupažu merloa i kabernea pod nazivom Zavet.

Veliki uspeh (ponovo) je napravila i Vinarija Aleksandrović, osvojivši takođe dva srebra, Vinarija Zvonko Bogdan je sovojila dve bronze.

Sa po dve bronze iz Londona se vraćaju i Mali podrum Radovanović, kao i Podrum vina Aleksić iz Vranja.

Sve u svemu, istorijska berba medalja za Srbiju. Sada uglavnom ostaje da se dočeka i – prvo zlato!
Inače, 10. ocenjivanje u okviru Decanter World Wine Awards obuhvatilo je 14.362 vina iz 52 zemlje. Najviše prijavljenih vina bilo je iz Španije (1.616), a zatim iz Australije (1.104) i Južne Afrike (842). Najviše regionalnih trofeja dobila su francuska vina, ukupno 29, a slede Italija i Australija sa 15. Dodeljeno je i 229 zlatnih medalja, 1.665 srebrnih, 4.165 bronzanih i 3.658 preporuka.

Izvor: vino.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!