Home ZanimljivostiTehnologija Posledica presude u korist Apple-a: Samsungove deonice doživele veliki pad

Posledica presude u korist Apple-a: Samsungove deonice doživele veliki pad

by redakcija

Nakon presude američkog suda o kopiranju Appleovog dizajna, deonice kompanije Samsung Electronics su doživele najveći pad u jednom danu u poslednje četiri godine.

Vrednost deonica južnokorejske kompanije je na berzi u Seulu pala za sedam posto, što je najveći zabeleženi pad od oktobra 2008. Godine, prenose agencije.
Prema presudi američkog suda, kompanija je morala platiti odštetu Appleu u vrednosti od 1,05 milijardi dolara, u jednom od najvažnijih suđenja o globalnom intelektualnom vlasništvu. Iz Samsunga su već najavili da će se žaliti na presudu.

Analitičari su izjavili da su investitori zabrinuti zbog toga što veruju da će presuda uticati na prihode.

"U narednih nekoliko dana će se morati napraviti neka podešavanja i to je neizbežno, jer je šteta bila mnogo veća od tržišnih očekivanja. Osim toga postoje i mnoge druge nesigurnosti, kao što je zabrana prodaje određenih proizvoda", rekao je Džon Park iz kompanije Daishin Securities, koja se bavi investicionim bankarstvom.

Iz Applea su već rekli da će tokom sudskog saslušanja, 20. septembra ove godine, tražiti zabranu prodaje Samsungovih proizvoda na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Jedna od najvećih briga južnokorejske kompanije je da li će Apple u zabranu uključiti i Galaxy S3, koji se nije spominjao na prošlom suđenju fokusiranom na starije modele, prenosi BBC.

Prema rečima analitičara, Galaxy S3 je najprodavaniji proizvod Samsunga i ukoliko bude uključen na listu proizvoda čija će prodaja biti zabranjena u SAD-u, to će Appleu dati ogromnu prednost na tržištu.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!