Home InfoZdravstvo Podunavski okrug: 27 žena za godinu dana obolelo od raka grlića materice

Podunavski okrug: 27 žena za godinu dana obolelo od raka grlića materice

by redakcija1

Danas se završava obeležavanje 18. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. U prethodnih sedam dana, zdravstvene ustanove su tokom kampanje “Zajedno protiv raka grlića materice” podsećale na značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja i mere prevencije.

Ova bolest je u Srbiji ozbiljan javnozdravstveni izazov, podsećaju iz Instituta Batut. Prema podacima njihovog Registra za rak, u našoj zemlji je tokom 2021. godine registrovano 1.085 novoobolelih žena. Život su izgubile 424 žene.

Iste godine, navode iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, na teritoriji Braničevskog okruga registrovano je 29 novoobolelih žena, a 14 je umrlo. U Podunavskom okrugu, registrovano je 27 novoobolelih. Umrlo je šest žena.

Prema podacima, višu stopu oboljevanja od nacionalnog proseka imaju žene u Zapadnobačkoj, Borskoj, Severnobanatskoj i Pirotskoj oblasti, a najniže u Raškoj, Južnobanatskoj, Južnobačkoj i Zlatiborskoj oblasti.

Kada je o smrtnosti reč, ona je viša od proseka u Severnobačkoj, Zaječarskoj, Pirotskoj, Zlatiborskoj i Južnobanatskoj oblasti, a najniža u Pomoravskoj, Podunavskoj, Mačvanskoj oblasti i Gradu Beogradu.

U poređenju sa drugim zemljama, Srbija se, kada je o oboljevanju od raka grlića materice, posle posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije, nalazi na petom mestu u Evropi. Međutim, po umiranju od posledica te bolesti, Srbija je na drugom mestu, posle Crne Gore.

To ukazuje na različitu efikasnost lečenja nakon što je bolest otkrivena, ali i na stadijum u kome se registruje. U zemljama sa boljom prevencijom, dijagnoza se uspostavlja u početnim fazama kada su i šanse za izlečenje najveće.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!