Home Info Počinje restauracija crkve u smederevskoj tvrđavi

Počinje restauracija crkve u smederevskoj tvrđavi

redakcija

Episkop braničevski Ignatije u Velikom gradu tvrđave despota Đurađa Brankovića,  blagoslovio je početak radova na konzervaciji i prezentaciji srednjevekovne crkve čiji su ostaci nađeni sredinom prošlog veka.

Činu blagosiljanja prisustvovao je ministar kulture, Predrag Marković koji je prošlog leta posetio Smederevo da bi se uverio u tok i dinamiku radova na rekonstrukciji tvrđave za koju je Ministarstvo obezbedilo novac.

"Pre četiri dana smo završili – Srbija je predsedavala, ja sam predsedavao savetom ministara kulture jugoistočne Evrope – to je možda taština ali prija – kada dolaze zemlje od Italije do  Moldavije, od Austrije do Turske i hvale i  uzimaju za primer iskustva kako je Srbija, za godinu dana, samo tokom predsedavanja, uspela da završi poslove. Srbija je lider u čuvanju nasleđa" rekao je ministar kulture Predrag Marković.

Na lokalitetu gde su zidine stare crkve, čiju je rekonstrukciju i konzervaciju blagoslovio danas episkop braničevski Ignatije , nekoliko je gradbina.

Veruje se da je na tom mestu najpre bila podignuta crkva, čak pola milenijuma pre izgradnje tvrđave, da bi u doba despotovine bila obnovljena.

U vreme turske okupacije crkva je pretvorena u džamiju koju su Austrijanci kasnije, preuredili u katoličku bogomolju.

Obnova ostataka svetinje ići će do prozorskih otvora. Zidovi bočnih pevnica planirani su niže u odnosu na visinu priprate, naosa i oltarske apside, kako bi se videle faze u izgradnji crkve. Unutrašnjost crkve biće prekrivena kamenim pločama, rekao je ranije agenciji Beta direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu Veroljub Ranković.

Projekat finansiraju Ministarstvo kulture sa pet miliona dinara i grad Smederevo sa 2,1 milion.

Dobar deo prvobitnih zidina urušio se. Fasadnu rekonstrukciju radićemo ostacima cigle i kamena. Za ispunjavanje unutrašnjosti koristićemo kamen koji se odronio iz zidina tvrđave, kao i nov materijal veoma sličan prvobitnom materijalu, naveo je arheolog Dejan Radovanović.

Istoričar Leontije Pavlović do kraja života nije uspeo da potvrdi tezu da je u smederevskoj tvrđavi postojala i crkva Blagoveštenja u kojoj su bile pohranjene mošti evangeliste Luke, koje je despot Đurađ platio 30.000 dukata.

Nemački stručnjaci obavili su geomagnetna snimanja podzemlja i sačinili satelitsku mapu, ali ostaci Blagoveštenske crkve nisu nađeni. Ne zna se kome je bila posvećena crkva u smederevskoj tvrđavi koja će biti rekonstruisana i konzervirana.

 

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!