Home ZanimljivostiNauka Po čemu se muški mozak razlikuje od ženskog?

Po čemu se muški mozak razlikuje od ženskog?

redakcija

Mozak je jedno od poslednjih teritorija koje medicina još uvek nije do kraja objasnila – još uvek ne znamo kako svi ti krvni sudovi, moždane ćelije i živci rade da bi oblikovali naše živote i zdravlje, ni zašto muški i ženski mozak funkcionišu drugačije.

Prosečan mozak je težak 1,36 kilograma – ili oko dva odsto ukupne telesne težine. Takođe troši i do 20 odsto telesne energije, više nego bilo koji drugi organ, kao i 20 odsto kiseonika. 

Jedna je od najvećih zagonetki mozga kakvu ulogu igra u polovima. Na primer, čini se da su žene sklonije demenciji i depresiji, dok neurološka oboljenja poput Parkinsonove bolesti više ugrožavaju muškarce, piše "Mejl onlajn". Još su kontroverznija istraživanja koje tvrde da pol ne samo da utiče na zdravlje mozga, nego i na način na koji on funkcioniše. 

"Sve više istraživanja otkriva da su muški i ženski mozak mnogo drugačiji nego što se ranije mislilo", kaže neuropsihijatrica dr Louan Brizendin, autorka knjige "The Female Brain And The Male Brain". Evo, nekih naučnih teorija: 

Muškarci imaju veći mozak (ali manje aktivan) 

U proseku je muški mozak 8 do 10 odsto veći nego mozak žena. Takođe su neka područja muškog i ženskog mozga različitih veličina. Studija naučnika s Harvarda otkrila je da su delovi frontalnog režnja, koji reguliše donošenje odluka i rešavanje problema, proporcionalno veći kod žena. 

Kod muškaraca parijetalni korteks, koji pomaže prostornoj percepciji, i gde se izaziva borba, pokriva veće područje što znači da će muškarci verovatno brže osetiti opasnost i na nju brže reagovali. Nivoi aktivnosti u mozgu žene i muškaraca su takođe drugačiji. "Ženski mozak nikad ne miruje, za razliku od muškog. Zato je žena uvek na oprezu", kaže britanski neuropsiholog dr En Moar, autorka knjige "Brain Sex: The Real Difference Between Men And Women". Tokom evolucije su žene bile odgovorne za decu, pa su morale biti posebno oprezne. 

Američki naučnik dr Danijel Amen dokazao je da je kod žena prisutna povećana aktivnost i povećan protok krvi u 112 od 128 područja mozga. No, aktivnije ne znači i bolje, kaže on. "Muški i ženski mozak rade drugačije. Ženski je mozak stalno aktivan, muški je mnogo mirniji. Prvo nije bolje od drugog, samo je drugačije". 

Ko jače oseća bol? 

Žene osećaju bol jače od muškaraca, pa su osetljivije na dodir. "Mehanizmi bola u mozgu su različiti zbog polnih hormona", objašnjava dr Nik Losef i dodaje: "Muški je fetus okupan u testosteronu od početka što može izazvati takve promene na mozgu". 

Žene bol procesuiraju drugačije, a pogađa ih više emocionalna bol. Dr Kvasim Aziz, profesor neurologije na Bartsu objašnjava kako to može uticati na naš doživljaj bola. "Na primer, poznato je da su neke hronične bolesti poput sindroma iritabilnog creva i fibromijalgije češći kod žena. Pretpostavljamo da se veća emotivna reakcija na bol može prevesti na jači osećaj bola". 

Uzbuđeni mozak kriv je za migrene kod žena 

Migrena pogađa i do tri puta više žena nego muškaraca, a taj se fenomen najčešće objašnjava fluktuacijom hormona. No možda postoji još jedan faktor: kod žena se lakše aktiviraju moždani valovi povezani s migrenom, kaže dr Endrju Čarls, sa Univerziteta u Kaliforniji. Njegovo istraživanje sugeriše da kod muškaraca stimulansi poput svetla moraju biti tri puta veći da bi proizveli isti efekat. 

Žene više pate od demencije 

"Žene obično pamte bolje i duže od muškaraca", kaže dr Amen čije je istraživanje pokazalo da je povećana aktivnost u hipokampusu žena, području u kojem se događa pamćenje. No dugoročno statistika ne ide u korist žena: gotovo 7 odsto žena u dobi od 75 i više godina ima neki oblik demencije u poređenju s 5 osto muškaraca. 

Među pacijentima koji pate od Alchajmera, žene beleže brži kognitivni pad od muškaraca, a dvadeset odsto više žena umire od te bolesti. Stručnjaci smatraju da je to zbog uticaja estrogena i testosterona na mozak. "Mi tek sad počinjemo da shvatamo kako postoje značajne razlike u delovanju mozga žena i muškaraca", kaže Ketrin Abel, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Mančesteru. 

Estrogen štiti žene od neurodegeneracija , a kod muškaraca to čini testosteron. Ipak, kada nivo testosterona padne kod muškaraca, rezultati nisu dramatični, kao kad kod žena padne nivo estrogena. Stoga su žene u postmenopauzi izložene većem riziku od demencije nego muškarci. 

Dr Kit Zakoni, profesor kognitivne neuropsihologije sa Univerziteta u Hertfordsširu, smatra bitnom i činjenicu da žene češće ostaju kod kuće i brinu o deci. Iz nekog razloga muškarci su u stanju da se duže odupiru Alchajmerovoj bolesti. 

Iako se to još uvek proučava, jedna od teorija glasi da muškarci imaju bolju kognitivna rezervu budući da su generacijama ranije mnoge žene ostajale kod kuće, dok su muškarci radili i tako morali svoj mozak duže zadržati aktivnim. 

Žene su sklonije depresiji 

Žene će dva puta verovatnije proći kroz epizodu velike depresije nego muškarci, a naročito su sklone tokom hormonskih promena. "Ukupni dokazi sugerišu da muškarci i žene emocije procesuiraju drugačije", kaže dr Moir. "Postoji nekoliko razlika u području u kojem se obrađuju emocije zbog čega žene češće zauzimaju negativniji stav o situacijama i više brinu o problemima. To remeti obrasce spavanja, a ako ne spavate postajete depresivni". 

Dr Abel dodaje da te razlike mogu biti posledica hormona. "Razlike u strukturi žensko i muškog mozga delom su uzrokovane genima, a delom hormonima koje mozak primećuje", kaže on. Ženski mozak ima više receptora od muškog, koji prepoznaju prisutnost estrogena. Takođe, imaju više od jednog enzima koji pretvara testosteron u estrogen. 
"'U odraslom dobu žene će dva puta verovatnije razviti depresiju, dok će muškarci dva puta verovatnije razviti šizofreniju". 

Zašto žene prvo razmisle pre nego što kažu "hop" 

Muški mozak bolje reaguje na vizuelne poruke u oglasima, a žene reaguju na detalje, pa će bolje apsorbovati ukupnu sliku. "Žene imaju više predfrontalnih ćelija u korteksu mozga, području koje kontroliše rasuđivanje, planiranje i savesnost. Taj deo kontroliše impulse što može da objasni zašto žene imaju tendenciju da razmisle pre nego što skoče. 

Žene i čokolada 

Muškarci i žene reaguju na jedenje čokolade u različitim delovima mozga, tvrdi jedna studija. Žene imaju smanjenu aktivnost u hipotalamusu, koji kontroliše osećaj gladi, pa moraju da jedu više kako bi postigle sličan efekat kao i muškarci. Rezultati studije pokazuju da se muškarci i žene razlikuju u odgovorima na osećaj sitosti te ukazuju da se regulisanje unosa hrane u mozgu može razlikovati među polovima. 

"Postoje jasne razlike među polovima. Studije pokazuju da žene više žude za šećerom i masnoćama, dok muškarci više žude za mesom", objašnjava dr Dejvid Kac s Jejla. Možete kriviti i naše pretke, pećinske ljude. "Takve razlike imaju smisla u evolucijskom smislu", kaže dr Kac. "Muškarcima je bilo potrebno više proteina kako bi izgradili mišiće i bili sposobniji za preživljavanje. Žene su morale da obave posao prokreacije pa im je trebalo više masnih naslaga kako bi se bebe mogle razvijati u stomaku". 

Stres čini muškarce ljutitim, a žene razgovorljivim 

Stresne situacije aktiviraju deo mozga koji se zove amigdala koji obrađuje strah, agresiju i akciju. Dok se kod muškaraca javlja odgovor "borba ili beg", ženska reakcija je najčešće pokušaj sprijateljavanja. 

Leri Kahil, profesor neurobiologije sa Univerziteta u Kaliforniji kaže kako je muška amigdala aktivnija na desnoj strani, a ženska na levoj strani. 

Leva je strana povezana s područjem koji upravlja emocijama i samosvešću. "Muškarci pod stresom žele da se istrče, izduvaju i imaju prostor za sebe. Žene pod stresom oslobađaju više hormona oksitocina, koji je povezan s osećajima ljubavi, spokoja, zaštite i sigurnosti. Žene obično žele razgovarati s prijateljima kako bih ih ohrabrili". 

I na kraju, seks! 

Oksitocin je hormon koji se oslobađa u mozgu i stvara osećaj ljubavi i sigurnosti za vreme seksa. Žene proizvode više ovog hormona, dok se kod muškaraca oslobađa dopamin, hormon zadovoljstva. "I to može biti zarazno'" kaže dr Arun Goš lekar iz Liverpula. 

Redovni seks može kod oba pola pomoći da se razviju nove moždane ćelije, tvrde naučnici sa Prinstona. Što više imate seks, više vam se ćelija u mozgu može stvoriti. "Tokom orgazma su neuroni aktivniji", kaže Bari Komisaruk, profesor psihologije na Univerzitetu Rutgers. "Što su neuroni aktivniji, izvući će više kiseonika iz krvi, a što je krv bogatija kiseonikom ona će isporučiti više hranjivih materija". 

Izvor: TPORTAL.HR

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!