Home InfoHronika In memoriam: Mikan Milovanović

In memoriam: Mikan Milovanović

by redakcija

Milorad Milovanović, dugogodišnji novinar i urednik „Večernjih novosti“, umro je u Beogradu u 79. godini.

Naš Mikan, kako su ga svi zvali i znali, bio je fanatični zaljubljenik i zatočenik novinarske profesije. Od početka do kraja. U životu miran i odmeren, a na novinarskim stupcima impulsivan i beskompromisan.

Novinarstvom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, kada je pokrenuo „Naš glas“ u Smederevu. Predvodio je plejadu sjajnih smederevskih novinara, među kojima su bili Mića Bogdanović, Vladimir Perović, Milija Pajdić… koji su kasnije osvajali „Novosti“. Iz tih „pohoda“ na našu prestonicu i naš najveći list, jedna rečenica iz Mikanovog repertoara: „Bež’te slepci, idu Smederevci“. Bio je tu, naravno, i legendarni sekretar naše redakcije Toza Lukić.

Za pisaći sto „Večernjih novosti“ seo je još daleke 1957. godine, nepune tri godine posle osnivanja našeg lista. Ostao je veran „Novostima“ i u penzionerskim danima. Gotovo je svakodnevno dolazio i raspitivao se kako nam je i šta radimo.

Popularni Mikan u „Novostima“ je uređivao stranu vesti, reportaže, u nekoliko navrata i kulturnu rubriku. Bio je i zamenik glavnog urednika „Sveta“, kao i urednik „Kekeca“, „Enigme“, a u početku i Radio Novosti…

Poslednjih nekoliko godina uređivao je jednu od najpopularnijih rubrika u „Novostima“ – „Trn“. Svakodnevno je komentarisao zbivanja na satiričan način i trudio se da bude razumljiv svakome. Humor mu je često nosio crne nijanse, a on našu svakodnevicu nije hteo da ulepšava. Želeo je, međutim, da u tih nekoliko redova ipak ulije i malu dozu optimizma, potrebnu svima nama.

Biće zapamćeni i njegovi komentari uoči raspada SFRJ, kada je na hrabar i jasan način predskazivao jednu krvavu kataklizmu. Bili su to vizionarski komentari koji ostaju kao njegov bol za rasturenom zemljom.

Po sopstvenoj želji, Mikan Milovanović je kremiran i sahrana je obavljena u krugu porodice.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!