Home InfoDruštvo Plaketa „Branislav Mane Šakić“ Milici Nedić i Vesni Jaćimović

Plaketa „Branislav Mane Šakić“ Milici Nedić i Vesni Jaćimović

by redakcija1

Plaketa „Branislav Mane Šakić“ prizanje je koje se dodeljuje poslenicima govorne reči u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora.

Stručni  žiri na čijem čelu je Jelena Đukić (Radio Beograd), prošlogodišnji laureat, po 27. put je odabrao nosioce ove nagrade.

Prema jednoglasnoj odluci, Milica Nedić, urednik i voditelj informativnog programa RTS-a, i Vesna Jaćimović, spiker u penziji RTV Crne Gore, su svojim dugogodišnjim  radom i, pre svega, govornim kvalitetima, zaslužile da budu ovogodišnji dobitnici.

Ova Plaketa se od 1998.g. neprekidno dodeljuje spikerima, voditeljima i novinarima za vrhunski domet i izuzetan profesionalni pristup poslu.

Milica Nedić je završila Filološki fakultet, smer srpski jezik i književnost.Od 1990. je radila honorarno u RTV Beograd, da bi nakon četiri godine stekla status stalno zaposlenog, beležeći u martu 2024. tri decenije neprekidnog rada u ovom mediju.

U periodu od 1990. do 2000. je uređivala i vodila Beogradski i Jutarnji program RTB-a, prateći socijalnu politiku i rad Skupštine Beograda. Kako navodi, duguje veliku zahvalnost doajenima Dragi Jonaš, Dušanki Kalanj, Jovi Šćekiću, Mići Orloviću, Milanu Nediću i drugima, od kojih je mnogo naučila.

Čistota njenog govora, besprekorna akcentuacija i stabilan ton tokom vođenja emisija su, prema mišljenju Sanje Lubardić, urednika i voditelja TV Studio B i člana žirija, veoma bitne karakteristike i godinama je svrstavaju u red novinara i voditelja koji gledaocima, najpre glasom donose preko potrebno usmerenje na sadržaj, bez skretanja pažnje na sopstvenu pojavu.

Vesna Jaćimović je, nakon završene gimnazije u Vukovaru, nastavila nadogradnju obrazovanja na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U RTV Crne Gore počinje da radi kao spiker 1982. obavljajući ovaj zahtevan posao u oba glasila sve do 2012.g.

Pored informativnog, kao osnovnog, radila je i u emisijama obrazovnog, kulturno-umetničkog i dokumentarnog, te na sinhronizaciji stranog programa (sa engleskog i italijanskog jezika). Od 2010. je honorarno angažovana u Biblioteci za slepe Crne gore na snimanju knjiga i časopisa.

Nakon penzionisanja 2017. angažovana je u Srpskoj RTV CG kao spiker informativnog programa, i urednik i voditelj dokumentarnih emisija.

Na  Festivalu radijskog stvaralaštva  Crne Gore 2010.g. uručeno joj priznanje „Tekla Jovićević“, koje se dodeljuje najboljim spikerima.

U prilog rečenom, svoje mišljenje, kaljeno dugogodišnjim spikerskim radom, najpre u Radio Banjaluci, a potom i u RTV Republike Srpske, dala je i Slobodanka Vujanić, član žirija, ističući  da Vesna Jaćimović poseduje čist glas, sa pravilnim  izgovorom i dikcijom, koja uverljivo i odgovarajućom dinamikom prenosi informacije gledaocima, te je bez opterećenja mogu slušati.

Uobičajena praksa svečanog uručenja Plakete dobitnicima, koja se održava 5. juna, na dan rođenja Šakića, izostaće ove godine iz objektivnih razloga. Obaviće se 2025. zajedno sa odabranim nosiocima za tu godinu.

Podsećanja  radi, ovo priznanje, koje se dodeljuje 27 godina u nizu, nosi pečat poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija.

Značaj odličja je utoliko veći, ukoliko se zna da  je prvo i, do skora, jedino te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!