Home InfoHronika Pirati u Smederevu očerupali ukrajinske brodove

Pirati u Smederevu očerupali ukrajinske brodove

redakcija

Plovila "Ukrajinske dunavske plovidba" (UDP) pirati su opljačkali dva puta u septembru tokom boravka u Luci "Smederevo", saopštio je danas zastupnik te brodarske kompanije u Srbiji "Agent plus".

Kako se navodi u saopštenju, delovi sa plovila UDP-a su pokradeni u dva navrata u periodu od 7. do 10. septembra, ali iz Policijske uprave "Smederevo" još niko nije izašao da obavi uviđaj, iako je "Agent plus" podneo krivične prijave. 

Precizira se da su pirati ukrali delove barži u vrednosti od više hiljada evra, bez kojih ta plovila ne mogu da nastave plovidbu, zbog ugroženosti plovila, kao i da se procenjuje se da će šteta biti još veća zbog popravke i neplaniranog ostanka u luci.

Ukrajinska brodska kompanija se, kako se navodi, već žalila da su njeni brodovi česta meta srpskih i rumunskih pirata. 

Zastupnik ukrajinske brodarske kompanije "Agent plus" navodi da je protesna pisma napisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radi sprečavanja kontinuiranog višegodišnjeg narastajućeg kriminala u akvatoriju Smedereva i zaštite lične i imovine brodara. 

Navodi se i da su poslednjih desetak godina učestali napadi pirata na domaća i strana brodarstva i da su meta napada pirata barže koje prevoze ugalj, naftu i raznu drugu robu.

"Smederevo i tok Dunava u Srbiji se često navode kao nebezbedni i rizični, pa strani brodari sa velikih rizicima prihvataju prevoz tereta za određene srpske luke", istakao je "Agent plus" i napomenuo da je Luka "Smederevo" međunarodna luka u kojoj važi međunarodni režim plovidbe. 

Prema toj kompaniji, situacije, u kojoj su brodovi koji plove pod stranom zastavom izloženi brutalnom i nekažnjenom napadu organizovanih bandi pirata na Dunavu direktno ugrožavaju međunarodni ugled institucija Srbije i njenih predstavnika i mogu imati negativne posledice po privredu Srbije. 

"Agent Plus" je, kako se navodi, jedna od vodećih regionalnih kompanija za organizaciju prevoza i logistike, osnovan je 2007. godine, a ima sedam poslovnica u Srbiji i pet samostalnih preduzeća u zemljama EU i jugoistočne Evrope.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!