Home InfoKultura “Patosinema” počinje 15. avgusta: 10 godina bisokopa na otvorenom

“Patosinema” počinje 15. avgusta: 10 godina bisokopa na otvorenom

by redakcija1

Nedugo nakon što je završena “Europatosinema”, sezona bioskopa na otvorenom se nastavlja.

Naime, PATOS, od 15. do 21. avgusta, po jubilarni, 10. put, organizuje letnji bioskop PATOSINEMA u prelepom ambijentu Dunavskog parka na keju, saopšteno je iz tog pozorišta.

U okviru parkovskog programa, tokom nedelju dana, biće prikazani neki od najvećih klasika filmske kinematografije.

Takođe, predviđen je i segment anime filmova koje publika od prvog izdanja uvek iznova voli da gleda.

“Pre 10 godina smo pokrenuli letnji bioskop Patosinema, prvi te vrste nakon mnogo godina u našem gradu. Danas Smederevo ima bogatu filmsku letnju sezonu.

A, Patosinema, ona je još uvek tu. Nenametljivi bioskop sa piknik ćebadima sada na dve lokacije u dve programske kolone. Evropski savremeni film, publika sada gleda u dvorištu CZKSa ispred prostorija našeg pozorišta.

Filmski klasici i anime su u dobrom starom Dunavskom parku, gde ranije, pre bioskopa, nije bio običaj da se izvode slični programi.

Misija je i dalje ista – besplatni i dobri filmovi u malim gradskim oazama za sve. Patosinema je uvek tu, čuva kulturu bioskopa i druženja uz zajedničko gledanje filmova na otvorenom“, rekao je Dušan Vulić, direktor pozorišta i pokretač bioskopa.

U utorak 15. avgusta, na programu je “Praznik u Rimu”. Naredne večeri – “U zmajevom gnezdu”. Četvrtak i petak donose animirana ostvarenja “Moj komšija Totoro” i “Ponjo na litici iznad mora”.

U subotu 19. avgusta će biti prikazan film “Vreme vuka”, u nedelju “Amarkord”, a u završnici, u ponedeljak 21. avgusta – “Zabava”.

Sve projekcije počinju od 20 sati i 30 minuta. Bioskop organizuje pozorište PATOS u okviru manifestacije “Kulturno leto 2023”, uz podršku Centra za kulturu Smederevo. Filmsku podršku pruža Francuski institut u Beogradu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!