Home InfoKultura Novi broj „Mons Aureusa“ – o prošlosti i sadašnjosti Smedereva

Novi broj „Mons Aureusa“ – o prošlosti i sadašnjosti Smedereva

by redakcija1

Pre tačno 20 godina, najstarija ustanova kulture u gradu, Narodna biblioteka Smederevo, objavila je prvo izdanje „Mons Aureusa“. To je časopis namenjen temama iz književnosti, umetnosti i oblasti društvenih pitanja.

Tokom dve decenije nastalo mnoštvo pažnje vrednih članaka koje potpisuje više desetina autora iz najrazličitijih sfera stvaralaštva i nauke.

Najnoviji, inače dvobroj 69 – 70, donosi više zanimljivih priča. S obzirom na to da će ih Biblioteka učiniti dostupnim i u elektronskom formatu, svi poštovaoci lokalne istorije naići će među tim stranicama, na nekoliko zaista interesantnih radova.

Između ostalog, tu „Orfejevim tragom“ ide poezija šest pesnika. Vladislava Ristović Živanović piše o izboru idejnog rešenja za spomenik despotu Đurđu Brankoviću, a Miroslav Lazić o smederevskom kraju u britanskoj naučno – popularnoj literaturi prve polovine 19. veka.

Anita Marković daje osvrt na proslavu jubileja Dimitrija Davidovića u Smederevu 1888, dok je Snežana Cvetković autor teksta „U traganju za spoznajom samih sebe“.

Boško Suvajdžić se bavio jezičkim pitanjima, a Višnja Rajković Mrdaković piše o pedagoškoj ulozi bibliotekara u radu sa decom na Dečijem odeljenju smederevske biblioteke.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!