Home InfoKultura Ove godine Smederevska pesnička jesen od 11. do 13. oktobra

Ove godine Smederevska pesnička jesen od 11. do 13. oktobra

by Redakcija

Centralni dani ovogodišnjeg 53. Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“ biće održani od 11. do 13. oktobra. Dobitnik nagrade „Zlatni ključić Smedereva“ je pesnik Dejan Aleksić iz Kraljeva. Ove godine u istoriju Festivala upisujemo ga i kao dvadeset šestog dobitnika ove nagrade.

Sa više od dvadeset knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. Kritika ga je proglasila naslednikom Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragomira Đorđevića, Vladimira Andrića, Ljubivoja Ršumovića… što su potvrdile i mnogobrojne nagrade ali i njegova popularnost među dečjom publikom. Dvostruki je dobitnik nagrada „Politikin zabavnik“ i „Neven“, potom nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za decu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, nagrada „Plavi čuperak“, „Zmajev štap“, „Rade Obrenović“, „Zlatno Gašino pero“, „Dositejevo pero“, Nagrade Grada Niša za književnost za decu, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja „Mali princ“ i „White Raven“. Prvi je dobitnik i novoustanovljene nagrade „Dušan Radović“ za književnost za decu i mlade. Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti „Povelja“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu – rekao je Jovica Tišma, član žirija, urednik programa „Zlatni kljičić“ i dobitnik ove nagrade 2018.

Uobičajeno je bilo da se konferencije za novinare održavaju pred sam početak Festivala „Smederevska pesnička jesen“, ove godine organizatori su krenuli malo ranije. Kad god budu imali informacije za medije, tada će biti i saopštavane.
Festival neće trajati tri dana, kako smo navikli, već ćemo trajati cele godine. Imaćemo različite programe, kao što su književne večeri, gostovanja u čitavoj Srbiji. Nadamo se da će i ova situacija sa Kovidom -19 da prestane, pa ćemo naš Festival predstavljati i van naše zemlje – rekao je Miljan Guberinić, direkor Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“.

Do početka Festivala Organizacioni odbor očekuje mnogo posla.
Uspeli smo do sada da odlučimo o dobitniku „Zlatnog ključića“. U naredno vreme očekuju nas konkursi za nagradu „Zlatni ključ Smedereva“. Ovo će biti prva godina kada ćemo raspisati poziv za nominaciju dobitnika ove najprestižnije nagrade. Zašto? Navikli smo, ušuškali i privikli da pratimo samo poeziju pesnika slovenskih zemalja, modernog Zapada i tradicionalnog Istoka. Ispod radara ostaju nam zemlje koje nisu dovoljno dominantne, a to ne znači da nemaju dobre pesnike. Dokazi za to su nam dobitnici „Zlatnog ključa Smedereva“ iz Zimbabvea devedesetih godina i pre nekoliko godina iz Azerbejdžana. To su kulture koje ne poznajemo ili nedovoljno dobro poznajemo, a ispostavlja se da imaju izvanredno dobre pesnike koji zaslužuju najprestižniju nagradu koja se dodeljuje u Srbiji. S tim u vezi, pošto tri člana Odbora za dodelu ove nagrade ne mogu da poznaju celokupno poetsko stvaralaštvo sveta, iako su to izvanredni poznavaoci poezije, rešili smo od ove godine da imamo mogućnost kandidovanja pesnika. Očekujemo da od 1. marta bude rapisan Poziv za nominacije koji će trajati do kraja aprila, a potom će članovi Odbora u skladu sa pristiglim nominacijama da odluče ko će biti dobitnik „Zlatnog ključa Smedereva“ – naglasio je Guberinić.

Očekuje se raspisivanje konursa za najstarije nagrade Festivala.

– Konkurs za „Zlatnu strunu“ koja se od prošle godine dodeljuje za najbolju zbirku neobjavljenih pesama biće raspisan polovinom marta, a „Smederevski orfej“, koji je namenjen zavičajnom pesniku, u maju. Od prošle godine imamo i nagradu „Tomislav Stevanović“, za najlepšu pesmu o Smederevu ili sa motivima Smedereva. Konkurs za ovu nagradu biće raspisan do polovine marta – rekao je direkor Festivala.

Krajem prošle godine potpisan je Protoklol o saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u okviru kojeg radi i Muzej knjige i putovanja.

– „Smederevska pesnička jesen“ dobiće svoj kutak u Muzeju knjige. Tu će biti izložena festivalska izdanja, od prvog do 53, a nadamo se i do 103. Tu će se nalaziti ne samo naša izdanja, već i one knjige koje smo dobijali na poklon. Svaka od tih knjiga ima svoju vrednost, jer imaju potpise autora. U dogovoru sa direktorom Viktorom Lazićem, mi ćemo i našeg laureata nagrade „Zlatni ključ“, posle ceremonije u Smederevu, predstaviti i u Muzeju knjige. I ove godine imaćemo gostovanje u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa Drugim programom Radio Beograda „Poezija uživo“, kao što je to bilo sa našim prošlogodišnjim dobitnikom Vjačelsavom Kuprijanovim – ističe Guberinić.

Međunarni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ ove godine promenio je datum raspisivanja konkursa za nagradu Zlatni slovce. Dva su važna razloga za to. Prvi: pošto se centalni festivalski programi održavaju u oktobru, prethodnih godina konkurs je raspisivan sa početkom nove školske godine. To se pokazalo kao dodatno opterećenje i deci i učiteljima koji u to vreme imaju sijaset važnijih obaveza. Drugi: do sada je na konkurs stizao mali broj pesama učenika prvog razreda, što je i razumljivo s obzirom da su tek počeli da se navikavaju i na školu i na obaveze koje im je ona donela. Zato je Organizacioni odbor raspisivanje konkursa preneo na početak drugog polugodišta.

– Tako je ova generacija osnovaca – i to samo ova – dobila priliku da još jednom pokaže svoje pesničko umeće, a najbolji i da budu nagrađeni. Nadamo se da će novi rok od mesec i po dana biti dovoljan i mladim pesnicima i njihovim učiteljicama i učiteljima. Osim ove uveli smo još neke novine. Od sad će autori biti dva puta predstavljeni – prvi put početkom juna na programu „Zlatno slovce“ u Narodnoj biblioteci Smederevo, a drugi put na programu „Zlatni ključić Smedereva“ u oktobru, u okviru centralnih programa „Smederevske pesničke jeseni“. Od sada ćemo nagrađivati i najuspešniju školu koja će za svoju školsku biblioteku dobiti dva kompleta ovogodišnjih festivalskih izdanja. Njih će uručiti ovogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni ključić Smedereva“ kog ćemo u oktobru, tokom centralnih festivalskih dana, dovesti deci u goste. I mentorima nagrađenih autora, onima koji su poslali dečje radove, od sada ćemo se zahvaljivati knjigama u izdanju Festivala. Naravno, sve ovo činimo da bismo decu motivisli da čitaju i pišu poeziju i na taj način obogaćuju svoj jezik i oplemenjuju svoje odrastanje – istakao je Jovica Tišma, urednik programa „Zlatno slovce“.

Ovogodišnju temu zadao je Dejan Aleksić, dobitnik „Zlatnog ključića Smedereva“. Naslov pesama sa kojima će deca konkurisati biće BIO JEDNOM JEDAN EKSER.
Kao i do sada, pesme dvanaestoro najuspešnijih autora biće objavljene u Zborniku „Zlatno slovce“.

 

foto: Ljubiša Simović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!