Home Info Otvorena fabrika pijaće vode u Šalincu

Otvorena fabrika pijaće vode u Šalincu

by redakcija

U selu Šalinac kod Smedereva danas je puštena u rad fabrika vode čija je izgradnja koštala 3,2 miliona evra i koja može da snabdeva 25.000 korisnika.

Ta investicija je realizovana donacijom Vlade Nemačke i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW).

Fabriku vode su u rad pustili ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman, u prisustvu gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović.

Mihajlović je rekla da će Vlada Srbije uložiti gotovo 20 miliona evra u vodosnabdevanje kako bi u naredne tri godine oko 500.000 građana Srbije dobilo čistu i zdravu pijaću vodu.

Ona je naglasila da će ove godine biti završene fabrike vode u Vršcu i Užicu, dok će u naredne tri godine nova postrojenja za preradu vode dobiti Aleksinac, Pirot, Kikinda, Sombor i Vrbas. Svi ti projekti, osim vodovoda u Užicu, realizuju se sa nemačkim partnerima.

"Uprkos globalnoj nestašici pijaće vode, Srbija mora da sačuva svoja izvorišta pijaće vode i da ostane jedna od retkih zemalja u kojoj će svi građani imati pristup zdravoj i pijaćoj vodi", istakla je Mihajlovićeva.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je podsetio da su u Srbiji od 2000. godine zahvaljujući nemačkoj razvojnoj pomoći realizovani projekti u vrednosti od 1,6 milijardi evra, od čega je za projekte vodosnabdevanja izdvojeno više od 230 miliona evra.

"Otvaranje ove fabrike predstavlja primer dobre bilateralne saradnje dve zemlje i znak da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU", rekao je Ditman.

Iz fabrike vode u Šalincu pijaćom vodom snabdevaće se i sela Radinac, Lipe i Vranovo, a pri kraju su radovi u ostalim selima smederevske opštine u kojima se menjaju stare azbestne cevi. Ukupno ulaganje u vodosnabdevanje u Smederevu i okolini je 6,2 miliona evra i 94 odsto radova je završeno, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!