Home Info Fotelju gradonačelnici tresu smederevski naprednjaci

Fotelju gradonačelnici tresu smederevski naprednjaci

by redakcija

Od pre nedelju dana Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, više nije poverenik Srpske napredne stranke u tom gradu.

Iako je samo nekoliko dana ranije za lokalni nedeljnik izjavila da je smederevski odbor naprednjaka jedinstveniji nego ikada i glasine o njenom odlasku nazvala „špurijama”, Avramovićeva je 23. maja podnela ostavku na povereničku funkciju, koju je obavljala od 2013. godine.

Predsedništvo SNS-a uskoro će odlučiti ko će preuzeti rukovođenje odborom u Smederevu. Do tada, tu dužnost će obavljati ona.

O razlozima se naveliko šuška, jer zvaničnog objašnjenja nema. Gradonačelnica nije odgovorila na pitanja „Politike” o motivima za ostavku. Dok ostali mediji spekulišu, isti lokalni list u kome se Avramovićeva jedino i oglašava, navodi da „razlog leži u poštovanju opredeljenja stranke da izvršnu vlast i političke funkcije treba odvojiti”.  

Na drugoj strani, nekoliko internet-portala kao razloge odlaska Avramovićeve navode upravo sukobe unutar SNS-a u Smederevu, višegodišnje podele na „izvorne” i „nove” naprednjake koji su uglavnom u ovu stranku došli zajedno sa Jasnom Avramović iz Pokreta za Smederevo koji je ona vodila do prelaska u naprednjački tabor 2013. godine.

Prema ovim izvorima, naprednjaci su nezadovoljni što Gradski odbor nije formiran četiri godine, ali i samom organizacijom u stranci jer, kako tvrde, odluke se donose u uskom krugu saradnika Avramovićeve, bez konsultacija sa članstvom i mesnim odborima koji se sastaju od izbora do izbora. Zamera joj se i navodno nepoštovanje odluka Izvršnog odbora stranke i česti nesporazumi sa koordinatorima.

Smederevo skoro mesec dana „bruji” i o odlasku Jasne Avramović sa mesta gradonačelnika. Za neke ovdašnje političare ostavka na stranačku funkciju samo je korak do odlaska sa čela grada, dok drugi smatraju da je posredi politički „dil” unutar SNS-a po kome je dala partijsku da bi zadržala gradonačelničku poziciju. Aktuelna gradonačelnica ni na ovo pitanje „Politike” nije odgovorila. Ipak, u lokalnim novinama nešto ranije izjavila je: „Mene smenjuju svaki mesec, posle svakih izbora. To isto rade i kad su parlamentarni, vanredni i kad su predsednički izbori, što god da je, ne znam šta im je”.

I dok Avramovićevu smenjuju ili ne, gradom kruže informacije i o novim čelnicima naprednjaka u Smederevu, ali i samog grada. Niko, međutim, nije mogao da potvrdi ima li zvaničnih kandidata.

U prvim danima juna očekivano je da bude sazvana sednica smederevskog parlamenta koji je Avramovićevu izabrao za gradonačelnicu i jedini može i da je smeni. Nezvanično, njena smena ne bi trebalo da bude tema narednog zasedanja.

Jasna Avramović je u politiku ušla 2004, kada je na lokalnim izborima voljom Smederevaca izabrana na mesto predsednika opštine. U oktobru 2005. uhapšena je sa te pozicije pod sumnjom da je kao lekar – infektolog primila mito za lažne dijagnoze za invalidske penzije. U pritvoru je provela 29 dana. Po izlasku je smenjena sa funkcije predsednika opštine, takođe voljom građana na referendumu.

Optužnicu protiv nje je 2006. podiglo tadašnje Okružno tužilaštvo. Suđenje je počelo 2007. i trajalo je osam godina. Nakon dve prvostepene presude kojima je osuđena na kaznu zatvora od 15 meseci, Apelacioni sud ju je 2015. oslobodio svih optužbi. Uprkos sudskom sporu, Avramovićeva je od 2008. do 2012. bila zamenik gradonačelnika, a potom je izabrana za gradonačelnicu kao lider grupe građana Pokret za Smederevo.

Naredne godine prelazi u Srpsku naprednu stranku zajedno sa 20 odbornika njene grupe građana i time naprednjacima u Smederevu obezbeđuje vlast. Nakon poslednjih izbora lokalni parlament ju je reizabrao na funkciju gradonačelnika.

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!