Home InfoHronika Osuđeni zbog droge i trgovine ljudima na 28 godina zatvora

Osuđeni zbog droge i trgovine ljudima na 28 godina zatvora

redakcija

U postupku koji je vođen u Višem sudu u Smederevu protiv 10 optuženih, tročlano veće kojim je predsedavala Slađana Bojković, danas je izreklo kaznu od 28 godina i tri meseca, kao i jednu uslovnu kaznu od tri meseca s rokom provere od godinu dana.

Prvooptuženi Aleksandar Zagorčić, koji je ranije osuđivan zbog napada na imovinu i razbojništvo, sada je osuđen na sedam i po godina zbog neovlašćene proizvodnje droge, prodaje,  omogućavanja uživanja  droge i trgovinu ljudima.

Sudija je navela agenciji Beta da Zagorčić i sada ima jednu nepravosnažnu presudu koju je izrekao Viši sud u Smederevu za neovlašćenu proizvodnju i prodaju droge.

Milan Živanović je zbog neovlašćene proizvodnje, prodaje i omogućavanje trećim licima uživanje droge i dva krivična dela trgovine ljudima osuđen na sedam i po godina zatvora. Živanović je oštećenu, čije ime nije navedeno, snabdevao drogom i podvodio kao i svoju devojku.

Obojici se u kaznu računa vreme provedeno u pritvoru od 23. januara 2007. do 18. marta 2009.

Dalibor Mančić je zbog neovlašćene proizvodnje i prodaje droge, primenom odredbi o ublažavanju kazne osuđen na šest meseci zatvora.

Sudija Slađana Bojković rekla je agenciji Beta da Mančić do sada nije osuđivan, posle puštanja iz pritvora se zaposlio, zasnovao porodicu i nije činio krivična dela.

Nenad Vićentijević, zbog neovlašćene proizvodnje i prodaje droge osuđen je na šest meseci zatvora s olakšavajućim okolnostima da do sada nije osuđivan, da je mlad i da se posle puštanja iz pritvora zaposlio i nije više dolazio u sukob sa zakonom.

Miladin Pantić osuđenje na godinu dana zatvora  je jer je omogućavao trećim licima, među kojima i maloletnicima, da besplatno uživaju drogu.

Stevan Jovanović je za nedopuštenu proizvodnju, držanje i prodaju droge osuđen na godinu dana zatvora, ali pošto je činio istovrsna dela i za njih ranije osuđen  izrečena mu je jedinstvena kazna od tri godine i dva meseca.

Marko Pavić za držanje droge osuđen je na tri meseca, Marko Bogdanović za istovrsno delo osuđen je na uslovnu kaznu od tri meseca s proverom na godinu dana.

Bogdanović se, posle puštanja iz pritvora, sam prijavio Reto centru u Zagrebu i lečio se od droge četiri meseca.

Reto centar je katolička crkvena ustanova za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od droge, alkohola, tabletomanije.

Centar trenutno ima deset kuća  na području Splita, Zagreba i Zadra. Bogdanović je tvrdio da je izlečen, okrenuo se Bogu i radi na preobraćanju zavisnika od droge.

Predrag Matić je za dva dela trgovine ljudima, dva dela omogućavanja uživanja droge kažnjen zatvorom od tri godine i sedam meseci.

Đorđe Petronijević, bivši bokser, za trgovinu ljudima kažnjen je zatvorom u trajanju od četiri godine.

Oštećena, koju je njen momak i njegovo društvo podvodilo, i zbog koje je javnost bila isključena sa suđenja, a sudija da bi je zaštitila nije navela ime, u vreme kada je postala zavisnik od droge, najpre od  marihuane, potom ekstazija, spida, heroina, bila je maloletna.

Oštećena je bila u vezi s provoptuženim Aleksandrom Zagorčićem koji joj je nabavljao drogu, a kasnije je nagovorio da se bavi prostitucijom u lokalu Holivud u mestu Vinci kod Požarevca i ucenjivao.

Oštećena je detaljno na sudu govorila čime se bavila i šta je sve radila da bi došla do droge. Dok je bila u Vincima za prostituisanje je nagrađivana drogom.

Sudski veštaci su utvrdili da se radi o toksikomanskoj zavisnosti, i da je osoba bila u stanju na sve da pristane i sve uradi da bi došla do droge.

Osuđena grupa je otkrivena kada su roditelji oštećene videli da se njihovoj kćeri, posle nekog vremena od lečenja, nanovo menja ponašanje. Pošto je test pokazao da je pozitivna na drogu, roditelji su podneli prijavu protiv njenog momka Aleksandra Zagorčića, Milana Živanovića i Predraga Matića.

 

msp

 

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!