Home Info Padavine ponovo ugrozile kritične tačke

Padavine ponovo ugrozile kritične tačke

by redakcija

Vodotokovi u selima koja su bila ugrožena u majskim poplavama, nisu izašli iz korita. Problem za sada predstavljaju samo putni kanali.

Stručnjaci tvrde da je tokom jula u smederevskom kraju palo više kiše nego u vreme majskih poplava., ali su padavine bile u većim vremenskim razmacima, te se nije ponovio „ majski scenario“.Avgust je praktično počeo sa nevremenom i kišom, što je ponovo izazvalo probleme u nekim selima, ali i u gradu, gde su ekupe „Zelenila“ intervenisale na više lokacija i uklonile polomljena stabla i grane.

U Lipama su obilne kiše izazvale plavljenje podrumskih prostorija u oko stotinu domaćinstava. Podzemne vode ušle su u 10-ak stambenih objekata, dok je zbog velike količine kiše stradalo i 30 bašta. 

Nabavljene su pumpe i krenuli smo odmah da crpimo vodu iz najugroženijih objekata. U ponedeljak nam se pridružila i Direkcija za izgradnju grada tako da uskoro očekujemo da se problem reši, kaže Uroš Stanojević, potpredsednik Saveta MZ Lipe.

Pumpe su crpele vodu i iz suturena tamošnje osnovne škole i crkvenog dvorišta. U samom centru sela oštećen je krov na jednom objektu nakon što je stablo topole palo na njega.

Polomljenih stabala bilo je i u drugim selima, ali nije bilo većih posledica.

Kiša je „isterala na videlo“ stari problem između mesnih zajednica 25. maj i Radinac.

Uzrok problema je na teritoriji MZ 25. maj, dok se posledice bukvalno slivaju u Radinac, tvrdi Radovan Matić, predsednik Saveta MZ Radinac.

Naime, kad god su veće padavine nabuja potok Segda, koji se nalazi na području 25. maja i izazove izlivanje kanalizacija. Sva voda i fekalije slivaju se u Radinac pa meštani ovog sela negoduju i traže rešenje problema. Drugih većih posledica od poslednjeg nevremena u Radincu nije bilo. 

Slična situacija je i u Kolarima i Ralji. Poplavljena su uobičajena, najniža područja. Nekoliko domaćinstava u blizini pruge u Kolarima našlo se pod vodom. Reka Ralja je u svom koritu i situacija je za sada pod kontrolom, uveravaju u mesnoj kancelariji u tom selu.

Zbog obilnih padavina, ponovo je zasedao Gradski štab za vanredne situacije i razmatrao situaciju na terenu.

Vodotokovi u selima koja su bila ugrožena majskim poplavama (Lipe, Ralja, Radinac i Kolari), nisu izašli iz korita. Problem za sada predstavljaju samo putni kanali, zaključeno je na sastanku.

Štab je doneo zaključak o formiranju Stručno-operativnog tima koji će snimiti situaciju na terenu i predložiti mere za sanaciju problema.Rukovođenje timom povereno je Hajdani Bogdanović, inženjeru hidrologije u Direkciji za izgradnju grada.

Stručnim ekipama javnih preduzeća naloženo je da obiđu Lipe, Radinac i Kolare, kako bi se rešio problem putnih kanala.Crveni krst je zadužen da obiđe potencijalno ugrožene porodice u ovim selima.

Javna komunalna preduzeća dužna su da obavljaju redovno čišćenje šahti atmosferske kanalizacije, zaključeno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

Izvor: Naše novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!