Home InfoDruštvo Osnovano Udruženje građana “SLOBODAN GRAD SMEDEREVO“

Osnovano Udruženje građana “SLOBODAN GRAD SMEDEREVO“

Redakcija

U Smederevu je osnovano Udruženje građana “Slobodan grad  Smederevo”.

Udruženje je proisteklo iz neformalne zajednice na Fejsbuku pod istim nazivom koja se pojavila pre pet godina kada je gradska vlast, čak dva puta, zabranila koncert jednom umetniku u Smederevu. Grupa je, zbog ovoga, organizovala protest na Trgu, gde se okupilo oko 5.000 građana. To je bio najmasovniji građanski protest u poslednjih nekoliko decenija,  kojim se u medijski nastupima bavio čak i predsednik države.

Prenosimo deo saopštenja novoosnovanog udruženja građana.

“Danas, u vreme kada su građanske slobode i dalje samo parola, kada su interesi građana Smedereva podređeni interesima male političko-profiterske grupe, kada se lokalna samouprava, koja bi trebalo da bude servis građana, pretvorila u servis izvršne vlasti, građani su prepušteni sebi. Opcije su da ćutimo i trpimo ili da se sami organizujemo, kako bismo zaštiti sebe i svoje interese.
Smatrali smo da je udruživanje građana način da se zajedno borimo za nas – i naš grad. Zato smo osnovali i registrovali Udruženje građana “Slobodan grad Smederevo”, kao neprofitnu, nevladinu organizaciju. Ideja je da se udružimo, omasovimo, osnažimo i postanemo snaga koja može da ukaže na probleme građana i građanki, ali i da predloži rešenja… Kao Udruženje građana imamo mehanizme da postavljamo pitanja nadležnima, nudimo rešenja, ali i da se medijski čujemo i bolje i dalje.
Udruženje građana „Slobodan grad Smederevo“ nije osnovano da bude protiv vlasti, političkih i/ili interesnih grupacija. Ovo je udruženje građana i građanki Smedereva koje će se boriti ZA – za građanske vrednosti, interese, potrebe.“, navedeno je u saopštenju Udruženja SGS.

Više od 4.500 Smederevaca održalo spektakularan protest

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!