Home InfoDruštvo Okrugli sto na temu „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“

Okrugli sto na temu „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“

Redakcija

U Smederevu će se održati okrugli sto  na temu prevencije i eliminacije dečijih brakova u Srbiji koji Praxis ogranizuje, u petak, 15.04.2022. godine od 12-14 časova u Skupštinskoj sali GU Smederevo, Omladinska 1.

Okrugli sto se organizuje u okviru projekta „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“ koji finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ) u okviru Programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a sprovodi Praxis zajedno sa lokalnim partnerskim organizacijama. Cilj projekta je da doprinese prevenciji i eliminaciji dečjih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu.

Dečji brakovi predstavljaju grubo kršenje prava deteta, i u Srbiji pogađaju uglavnom romsku populaciju, najčešće devojčice. Uzroci dečjih brakova su kompleksni, ali u osnovi je višestruka diskriminacija devojčica i žena, siromaštvo i nedostatak adekvatnog pristupa obrazovanju. Kroz sveobuhvatan i strateški pristup na više nivoa, projekat predviđa niz aktivnosti usmerenih, sa jedne strane, ka lokalnoj romskoj zajednici u kojoj se praksa dečjih brakova najčešće javlja, i, sa druge strane ka relevantnim institucijama i organizacijama u cilju jačanja saradnje i koordinacije i uspostavljanje lokalnih timova koji bi aktivno radili na prevenciji i eliminaciji dečjih brakova u lokalnim sredinama.

Podaci Istraživanja višestrukih pokazatelja rizika ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dečjih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se pre 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% venčalo pre 15. godine, za razliku od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!