Home Zanimljivosti Odvikavanje od alkohola po sudskom nalogu

Odvikavanje od alkohola po sudskom nalogu

by redakcija

Pored kazni zatvora ili uslovnih osuda, svake godine između 500 i 1.000 ljudi širom Srbije sudovi pošalju i na obavezne mere lečenja od alkoholizma i narkomanije. Najčešće je reč o onima koji su počinili krivična dela pod dejstvom alkohola ili droge, ali je i sve više onih sa biografijom porodičnog nasilnika.

Tako svake godine u bolnici beogradskog Centralnog zatvora na lečenju od alkoholizma ili narkomanije završi između 200 i 300 ljudi. Još najmanje toliko ih prođe i kroz ”civilne” bolnice, pre svega kroz Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu. Ona ima specijalizovan program za zavisnike sa sudskim merama lečenja koji, po rečima dr Mire Kovačević, psihijatra, traje najmanje tri meseca:

„Polovina zavisnika dugo izbegava da se javi ili ne shvata da im je to obaveza. Sudovi su, međutim, sve revnosniji i proveravaju da li se mere i sprovode“, kaže dr Kovačević, i dodaje da su česta ne samo izlečenja, već i prekidi lečenja, ali da se u direktnoj saradnji sa sudovima osuđenici, ipak, vraćaju na terapiju.

– Istraživanja su pokazala da između polovine i 75 odsto zatvorenika imaju problem sa zloupotrebama alkohola i droga, a samo sedam do 17 odsto dobija potrebnu medicinsku pomoć u zatvorima.

U praksi se, međutim, događa i da pojedini ”pacijenti” ne dočekaju kraj terapije jer suđenja predugo traju, pa se prinudno izleče u pritvoru.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!