Home Info Nušićevi dani: U trci čak dve “Ministarke“

Nušićevi dani: U trci čak dve “Ministarke“

redakcija

Na svečanom otvaranju predfestivalskog programa, u kome je učestvovala dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo za 2006. godinu Jelisaveta Seka Sablić, najavljen je repertoar „Nušićevih dana“ u Smederevu. Na festivalu će se, od 11. do 16. aprila, takmičiti šest predstava po izboru selektora Dragane Čolić Biljanovski.

Pozorišna smotra ove godine će biti u znaku 150 godina od rođenja srpskog komediografa, pa će je i otvoriti novi komad Dušana Kovačevića „Rođendan gospodina Nušića“, u režiji Nebojše Bradića.

Na takmičarskom repertoaru su i „Gospođa ministarka“ pozorišta „Boško Buha“ i „Prevaranti“ AVE SERBIA i pozorišta „Slavija“. Omladinsko pozorište „Dadov“ izvešće „Hajduke“, a Beogradsko dramsko pozorište predstavu „Anđeli čuvari“. Poslednja će biti izvedena „Gospođa ministarka“ u izvođenju ansambla SNP iz Novog Sada.

Pored tradicionalnih, ove godine biće uvedeno i jedno novo priznanje. Reč je o nagradi stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje, koja će nositi ime Miroslav – Buca Mirković, po dugogodišnjem saradniku festivala, preminulom prošle godine.

Okrugli sto

Udruženje dramskih pisaca Srbije, Festival „Nušićevi dani“ iz Smedereva i Muzej pozorišne umetnosti Srbije, organizuju okrugli sto „Nušiću u čast“ u sredu u podne, u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Učestvuju Miladin Ševarlić, predsednik UDPS, Raško V. Jovanović, Bratislav Petković, Božidar Zečević, Dragana Čolić Biljanovski, Dušan Ivanić, Dragana Vukićević, Zorica Nestorović, Branka Jakšić Provči, Aleksandar Pejčić, Jelica Sretenović, Spasoje Ž. Milovanović, Gorica Popović, Tanja Lazarević, Snežana Kutrički i Momčilo Kovačević. Sa okruglog stola biće poslat apel pozorištima da igraju Nušićeve komade, a saopštenja i diskusije biće publikovani u posebnom broju časopisa „Drama“. V.V.S.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!