Home ZanimljivostiSaveti Nova vrednost starih fotografija – šta sve možete uraditi sa foto albumima?

Nova vrednost starih fotografija – šta sve možete uraditi sa foto albumima?

redakcija

Foto albumi su vredno nasleđe u većini porodica. Fotografije čuvaju dragocena sećanja na davne pretke, ali i vredne uspomene iz detinjstva, mladosti i školskih dana. Koliko god da ste sistematični kada je u pitanju izrada fotografija, njihovo slaganje i čuvanje u foto-albumima, činjenica je da ove kolekcije zauzimaju mnogo mesta u kući.

Kada su u pitanju albumi starijeg datuma, možda čak i oni koje ste nasledili od roditelja ili bake i deke – u nekom trenutku morate odlučiti kako da ih osvežite ili im date novu namenu. Da li da se odlučite za digitalizaciju starih slika ili da fotografije pretvorite u originalne poklone? Možete na internetu da poručite fotografije ili od starih slika napravite novi foto-book. Nekada je restauracija albuma idealno rešenje da se poprave oštećenja, a fotografije dobiju novu vrednost.

Pročitajte na koje sve načine možete da sačuvate slike i starim albumima date novi izgled.

Sačuvajte stare fotografije za buduće generacije

Fotografija s bakinog i dekinog venčanja, mama kao trogodišnja devojčica, naš prvi dan u školi – želimo da sačuvamo svaki važan i dragocen trenutak za našu porodicu. Ipak, koliko god truda uložili, istina je da nažalost slike na foto-papiru nisu dizajnirane tako da traju večno. Tokom godina moguća su oštećenja, ako ih pravilno ne čuvamo. Ovo posebno važi za stare crno-bele fotografije iz prošlog veka.

Srećom, zahvaljujući modernim tehnologijama, stare slike mogu “oživeti”. Potrebno je samo da pronađete profesionalnu foto radnju koja se bavi restauracijom fotografija pa da one dobiju nekadašnji sjaj. Pored materijalnih slika dobijaju se uglavnom i digitalne kopije uspomena – što znači da budućim generacijama u nasleđe ostavljate ne samo nov album, već i digitalnu kolekciju porodične prošlosti.

Poklonite albume lokalnom muzeju

Možda vam ideja o poklanjanju porodičnih fotografija zvuči ekstremno, ali postoje situacije kada je to idealno rešenje. Ako nemate dovoljno vremena ili jednostavno ne znate na koji način da organizujete stare slike, lokalni muzej ili neko istorijsko udruženje mogu da pronađu adekvatno mesto.

U zavisnosti od sadržaja slika i opremljenosti same ustanove, može se čak desiti da fotografije dobiju digitalnu obradu. U muzeju, na primer, mogu da obezbede visokokvalitetne skenirane slike tako da one budu izložene u okviru neke muzejske postavke i izložbe. Ujedno, možete dobiti svoje digitalne duplikate.

Napravite foto-book

Ponekad se od zamene starih albuma i kupovine novih više isplati da kreirate foto-book. Za ovaj projekat biće potrebno da svaku sliku iz albuma skenirate, a potom pronađete odgovarajući program ili sajt koji se bavi izradom fotografija i foto-knjiga.

Skeniranje porodičnih fotografija je zapravo najlakši način da osigurate da one traju zauvek. Foto-book je u ovom slučaju samo stepenica dalje u čuvanju vrednih uspomena.

Iskoristite stare fotografije za dekoraciju enterijera

Možda ste veliki ljubitelj foto ramova i galerija na zidu i već imate izložene omiljene uspomene u svom dnevnom boravku? Iako može delovati neverovatno, ali zaista je lako zaboraviti na stare fotografije kada su “zarobljene” u albumima i kutijama. Prema tome, pregledanje starih porodičnih albuma je dobra prilika da oplemenite svoj dom prelepim uspomenama.

Složite stare porodične fotografije u kutijama

Ukoliko su vaši porodični albumi oštećeni, a slike još dobre, možete izabrati novi način za njihovo arhiviranje – kutije. Naravno, potrebno je da to budu kutije otporne na vlagu, tako da vaše porodično nasleđe bude sigurno.

Jedna od najboljih stvari kod starih slika jeste što pričaju priče. Ukoliko ih jednostavno posložite u kutijama, lakše se mogu pregledati. U ovaj projekat možete uključiti svoje roditelje, na primer, i otkriti neke nove stvari o prošlim događajima i ljudima sa fotografija. Zauvek sačuvajte porodične priče tako što ćete na poleđini fotografija dopisati datum, imena ili čak kraću poruku ili anegdotu.

Napravite spomenar od fotografija

Novo ruho starih uspomena – spomenar! Udahnite fotografijama novi život tako što ćete ih izvući iz albuma i napraviti nov, kreativni projekat. Dok lepite slike u svesku, dopišite sećanje na neki događaj, možda čak i važne stihove, ubacite bitna “dokumenta” kao što su ulaznice sa događaja, koncerata, pozorišnih predstava i tako dajte fotografijama novi kontekst.

Kreativno igranje sa slikama može vam pomoći da ponovo proživite najbolje delove života. Možete ređati slike hronološki, po godinama, i to pažljivo označavajući datume. Ukoliko ste radije za “slobodniji” manje formalan pristup, slike slažite tematski – prema važnim događajima i praznicima. Možda su to proslave rođendana, novogodišnje zabave, venčanja, mature – prema temi možete dekorisati stranice.

Na kraju, uvek možete da deonice spomenara posvetite svakom članu porodice posebno. Nema sumnje da će ovaj poduhvat osvežiti stare fotografije i nadahnuti vas da stvarate nove uspomene.

Pretvorite stare porodične fotografije u zabavne poklone

Foto pokloni su postali izuzetno atraktivni i poželjni poslednjih godina. Ako uložite malo truda, možete napraviti čitavu kolekciju prazničnih poklona za porodicu i prijatelje unapred. Ne morate čak ni da tražite foto-radnju koja pravi foto-šolje ili foto-slagalice.

Postoje brojni sajtovi koji pružaju ove usluge, tako da možete jednostavno otpremiti svoje slike na određenu web lokaciju i izabrati proizvod na kome želite da budu odštampane. Smešna šolja za kafu za mamu, majica ili čak ćebence za sestru – mogućnosti su razne da na neobičan način sačuvate stare fotografije.

Novo digitalno lice starih slika – prezentacija

Ako napravite digitalne kopije starih fotografija, odnosno skenirate ih i sačuvate, onda imate priliku za još jedan zabavan projekat – pravljenje prezentacije. Pored slika možete iskoristiti i video zapise i zaista dati mašti na volju. Postoje mnogi besplatni online softveri za kreiranje prezentacija, a sve što treba jeste da izaberite slike i snimke i spojite ih u zanimljivu priču. Prezentaciju možete čuvati za neku posebnu priliku kao što je venčanje ili jubilarni rođendan ili pak da je odmah prosledite rođacima i prijateljima i tako im ulepšate dan.

Digitalizacija slika, dirljiva video prezentacija ili retro spomenar su divni načini da se stare fotografije iskoriste i sačuvaju. Izdvojte vreme da pregledate foto-albume i produžite im “životni vek”, a samim tim sačuvate dragocenu porodičnu istoriju od zaborava.

Srbijanka Stanković
Foto: Pexels.com

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!