Home Info Nova inovacija učenika Tehničke škole u Smederevu

Nova inovacija učenika Tehničke škole u Smederevu

by redakcija

Tehničku školu u Smederevu pohađa 1.300 đaka koji su rasporđeni u 16 obrazovnih profila iz elektrotehnike, mašinstva, metalurgije i saobraćaja. Jedinstveni su po svojim tehnološkim inovacijama, a poslednja je CNC mašina koju su konstruisali i napravili profesori i đaci.

Iako deluje kao velika alatnica, ova učionica je uredno složena i sve ima svoje mesto. Đaci na računarima modeliraju 3D sliku za CNC mašinu.

Ideja za ovaj projetak nastala je 2009. godine, mašina je prolazila kroz  razne faze prototipa, ekspoatacije, zamene delova, a danas na njoj uče maturanti.

Ovakva CNC mašina na tržištu košta oko 10 hiljada evra, a oni su je napravili za 3 hiljade. Čitav tim profesora je radio na ovom projektu.

Belgijska firma Metex podržava projekte profesora i škole, jer su prepoznali kvalitet učenika. Danas u ovoj firmi radi 200 bivših đaka.

Profesori već imaju na umu novi projekat, da prerade već postojeću mašinu u bolju i savremeniju. Njihov entuzijazam ih je odveo do Internacionalnog takmičenja u Abu Dabiju, gde su bili jedina srednja škola koja je učestvovala sa robotom koji su napravili.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!