Home InfoDruštvo Nikolina

Nikolina

by redakcija

DESETOGODIŠNjA Nikolina Petković iz Smederevske Palanke žrtva je bombardovanja osiromašenim uranijumom na Kosovu i Metohiji. "Milosrdni anđeo" svojim đavolskim rukama zauvek joj je zatvorio oči. Rođena je bez očnih jabučica, i osuđena na večni mrak.

I kao da to nije dovoljno, ovoj slepoj devojčici godinama se rugaju zakoni, državni činovnici, lokalni političari. Svi slepi za njen život i ljudsko pravo na jednakost i obrazovanje. Zakon kaže da ona ima pravo na inkluzivno školovanje, ali šta vredi slovo zakona i pravosnažna presuda, kada škola nema uslova.

Zakon kaže i da ima pravo na prevoz do škole i nazad zbog invaliditeta, ali šta kada lokalni vlastodršci neće ni da čitaju, a kamoli da poštuju zakon. Zakon kaže i da Nikolina ima pravo na očne proteze samo jednom godišnje. Jedan par proteza za jedino dete sa ovim hendikepom u državi. Prema zakonu.

Za slepu devojčicu nema ni novca ni pravde. Ali, zato imamo para za halapljivu činovničku aždaju diljem države, kako prestoničku, tako i "unutrašnju". Imamo za timove koji uglavnom prepisuju evropske zakone, za razne agencije, slave i proslave u javnim preduzećima i strankama. Imamo para za skupe političke kampanje. Za razne Miladine, devizne dnevnice, pozamašne honorare ulickanim marketinškim magovima i svetskim prodavcima magle. Za podmazivanje plastičnih barbika sa estrade, koje obično za Novu godinu podvriskuju i cupkaju na trgovima. Uglavnom o našem trošku.

Laki smo na paru za laku zabavu. Ali, palanački šerifi nisu laki na suzu. U trenutom vakuumu do formiranja nove vlasti, što im je "neoborivi" alibi, potonula je i njihova savest. Mandat ljudske sramote je neograničen.

Jelena Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!