Home Info Nijedna beba nije vakcinisana protiv tuberkuloze

Nijedna beba nije vakcinisana protiv tuberkuloze

redakcija

– Došlo je do zastoja u isporuci vakcina, a izvesnoj količini je rok istekao baš 31. decembra, pa je to uslovilo ovaj prekid u vakcinaciji beba protiv tuberkuloze – objašnjava dr Vera Joković-Kostić, načelnik Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje.

Vakcine kojima je rok istekao ne mogu da se koriste, a nove su naručene, ali, kako kaže dr Joković-Kostić, između ostalog i zbog praznika, nisu stigle na vreme. Ipak, po njenim rečima, roditelji nemaju razloga za brigu.

– To što deca nisu primila be-se-že vakcinu do navršenog prvog meseca uopšte ne može da utiče na zdravlje. Jeste da je uobičajeno da je bebe prime dok su još u porodilištu, ali vakcina se daje do navršenog dvanaestog meseca. Sva deca će biti zaštićena u roku vakcinama koje stižu iz Instituta „Torlak“ u ponedeljak – tvrdi načelnica Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje.

Mada su pojedini roditelji burno reagovali kada im je saopšteno da deca neće biti vakcinisana, u smederevskom Zdravstvenom centru takođe tvrde da nema razloga za brigu, napominjući da greška nije do njih, da je zastoj u isporuci mimo njihove moći. Oni su u novembru trebovali vakcine, dostavili očekivani broj novorođene dece, ali tražene vakcine nisu isporučene. I njima je saopšteno da se prva količina očekuje narednog ponedeljka.

Neki od roditelja su pokušali sami da nabave vakcine, ali njih nema u slobodnoj prodaji, a i zbog specifičnog načina čuvanja i pripreme, čak i da su nekako došli do njih, lekari tvrde da ne ni smeli da ih daju bebama.
Vakcine protiv tuberkuloze, ponavljaju i ovde, stižu u ponedeljak, a ona deca koja ih nisu primila u porodilištu primiće ih u pedijatrijskoj službi ili u savetovalištu.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!