Home Info „Nemanjići” „krivi” za krah Teatra u tvrđavi

„Nemanjići” „krivi” za krah Teatra u tvrđavi

by redakcija

Od prepoznatljivog pozorišnog događaja međunarodne klase, uplitanjem političara, pretvorio se u revijalnu pozorišnu smotru bez selektora i nagrada i sada kreće ponovo iz početka .

Pozorišni festival u smederevskoj tvrđavi za osam godina promenio je ime, tri koncepta, sadržaj, a ovog leta čak i formu. Nekadašnji Tvrđava teatar, sada Teatar u tvrđavi, u devetoj godini treći put kreće iz početka.

Smederevska tvrđava, nekadašnji dvor Brankovića, u leto 2009. širom je otvorila svoje kapije poslenicima i poštovaocima kulture i vratila srednjovekovni sjaj iz vremena kada je despotovina bila stecište srpske pozorišne umetnosti.

Rođen je Tvrđava teatar, ambijentalni pozorišni festival međunarodnih razmera i kvaliteta, nalik na Grad teatar u Budvi, i prvi u Srbiji na otvorenom prostoru, kraj Dunava.

Inicijativa je potekla od književnice Vide Ognjenović koja je bila i predsednica Saveta festivala. Za pet godina Tvrđava teatar je postao reprezentativan umetnički događaj u zemlji jer je letnju pozornicu Malog grada tvrđave posetilo više od stotinu hiljada gledalaca, a scenom su defilovali poznati domaći glumci i umetnici iz inostranstva. Srednjovekovno zdanje zaličilo je na svetski teatar. A onda je Tvrđava teatar naprasno ugašen. Igrom reči u nazivu festivala 2014. godine nastao je Teatar u tvrđavi. Osim imena, promenjen je koncept, pristup, selektor i kompletna ekipa. Jedino je mesto održavanja ostalo isto. Braneći se od napada da je politika kumovala gašenju Tvrđava teatra ( festival je tvorevina DS vlasti u Smederevu), gradonačelnica Jasna Avramović (najpre Pokret za Smederevo, a potom SNS), govorila je da su prethodnici trošili mnogo para, bili prezaduženi, da će novi festival koštati čak sedam puta manje i da će biti dobar.

Od samog starta Teatar u tvrđavi nije ličio na spektakl. Ukinuta su spektakularna otvaranja, umetnički performansi na gradskim ulicama, ali zajedno sa novim konceptom smanjila se i pažnja publike kojoj su svojevremeno tribine bile tesne pa je mesto tražila i po kulama koje okružuju Mali grad. Novi selektor Radoslav Lale Pavlović, tada i savetnik predsednika države, poručio je da će „Teatar u tvrđavi biti festival na kojem će glumci pokazati glumačka umeća, a neće visiti na sajlama i farbati lice”. Na pitanje novinara šta ako festival doživi fijasko, tada je odgovorio: „Situacija u pozorišnoj umetnosti u Srbiji je tako loša da je nemoguće više pasti”.

Četiri godine kasnije postavlja se pitanje da li je baš tako? Lale Pavlović više nije savetnik, a ni selektor smederevskog festivala. Zapravo, selektor više ne postoji. Prema rečima Bratislava Martića, direktora Centra za kulturu Smederevo, koji realizuje Teatar u tvrđavi, predstave je birao umetnički savet, koji nema ni predsednika. A ove godine izostaće i pozorišno takmičenje, a samim tim i nagrade, jer će festival biti revijalnog karaktera.

I dok Smederevom kolaju priče da je politika ponovo umešala prste u festival, Martić kaže da su za promenu koncepta krivi „Nemanjići”, tačnije snimanje serije o ovoj dinastiji u smederevskoj tvrđavi.

„Vanredna je situacija oko snimanja serije o Nemanjićima. Sklonili su nam binu i tribine, nemamo uslove, pa hajde da ove godine nekako izguramo, čisto da se održi neka forma jer je publika navikla. Krajem jula je novi termin za snimanje pa su zamolili da se što manje dira scenografija jer je osetljiva. Ove godine je ovako, videćemo za iduću, ima vremena”, kaže Martić za „Politiku”.

Upitan zašto nema takmičenja i nagrada kada se festival ipak održava, Martić kaže da to podrazumeva dodatni posao, i da je izbor repertoara prolongiran jer organizatori nisu znali kada se tačno nastavlja snimanje serije.

Program je zvanično obelodanjen tek 28. juna, bez promotivnih aktivnosti i ranije uobičajene konferencije za novinare. Na sajtu Centra za kulturu objavljeno je da će festival ostati veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije. Za ovu godinu odabrano je pet predstava, od kojih jedan mjuzikl za decu. U tvrđavi će gostovati pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Vranja, Kruševca, Inđije i Šapca sa predstavama „Violinista na krovu”, „Ruža, uvela”, „Perikle”, „Buzdovan” i „Vilinska zavrzlama”. Organizatori su poručili posetiocima da „će kupovinom karata i svojim prisustvom biti deo kulturnog miljea”. Teatar u tvrđavi održava se od 8. do 12. jula.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!