Home Info Preduzetnici neće još jedan namet

Preduzetnici neće još jedan namet

redakcija

Lokalna samouprava u Smederevu je uvela naknadu za oglašavanje na objektima i javnim površinama, koja predviđa da će ubuduće reklame, oglasi i fotografije na izlozima, te vratima ili zidovima poslovnih objekata morati da se plate. Burno reagujući, lokalno Opšte udruženje preduzetnika zahteva da se ovo hitno stavi van snage…

Spornu odluku su, podsetimo, 25. marta doneli odbornici Skupštine grada, a komunalni inspektori su već na terenu i to je posebno ogorčilo preduzetnike koji tvrde da o novom nametu nisu ni obavešteni.

– Odluka nije objavljena, ni odštampana, nije je bila na sajtu grada, a već je u punoj primeni i inspektori prete sankcijama – tvrdi sekretar i pravni zastupnik Opšteg udruženja preduzetnika Ivan Savić i navodi da su nejasni kriterijumi za određivanje ne samo naknade, već i karaktera javnog dobra, te visine naknade i kazni.

Kako se tumači, preduzetnici će morati da plate svako oglašavanje na radnjama koje se nalaze na javnim površinama, a skupštinskom odlukom je precizirano da su to "zgrade, ograde, građevinske skele, montažni objekti privremenog karaktera, stajališta javnog prevoza, stubovi javne rasvete"… 

– Neverovatno je da gradska vlast tako povređuje prava i interese više od 3.000 preduzetnika koji zapošljavaju oko 9.000 radnika – kaže Savić.

U međuvremenu, vlasnici i korisnici radnji su, za početak, dobili preporuku da se sami prijave Gradskoj upravi kako bi se utvrdilo koliko treba da plate isticanje "oglasnih poruka". Ali umesto toga, Udruženje je pismom zatražilo sastanak sa nadležnima zarad hitnog obustavljanja sprovođenja odluke.

Usledio je, potom, i razgovor sa gradonačelnikom Jasnom Avramović, a sekretar Opšteg udruženja Ivan Savić prenosi kako je postignut dogovor da radna grupa koja je sačinila ovu odluku otkloni sve nejasnoće koje se ponajpre odnose na preciziranje šta se sve smatra javnom površinom, kao i na kriterijume za određivanje visine naknade. Inspektori neće kažnjavati, niti bi vlasnici lokala trebalo da rade bilo šta dok im ne stignu rešenja Gradske uprave.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!