Home InfoKultura Nedelja imerzivnog i senzornog pozorišta u Smederevu

Nedelja imerzivnog i senzornog pozorišta u Smederevu

by Redakcija

Od 17. do 21. aprila Centar za kulturu Smederevo poziva publiku na reviju predstava imerzivnog i senzornog žanra pod nazivom URONI U TEATAR. Tokom pet dana publika će imati priliku da dožive dve predstave smederevskog pozorišta PATOS iz njihovog autorskog programa „Teatar zatvorenih očiju“, kao i imerzivno-multimedijalno scensko iskustvo francuskog teatra Des Châteaux en l’air koji posećuje Smederevo u okviru svoje evropske turneje.

U ponedeljak 17. aprila sa početkom u 18 časova, PATOS otvara ovu Nedelju predstavom ISKRICA U MOJOJ GLAVI, senzorna bajka za decu i roditelje, a zatim nastavlja u utorak 18. aprila od 20 časova sa predstavom INNER LIGHTS kojom je i započet razvoj programa ovog pozorišta u kome nastaju predstave koje se doživljavaju sa povezom preko očiju, aktivirajući sva ostala čula kod „gledaoca“. Obe predstave su dostupne za samo 32 osobe po izvođenju, a potpisuje ih autor i reditelj Vladislav Nešić.

U sredu 19. i četvrtak 20. aprila od 18 časova, kao i u petak 21. aprila od 12 časova, posetioci Centra za kulturu Smederevo imaće priliku da dožive predstavu DANUBIJA – OGLEDALO U VODAMA. Pet članova ekipe – muzičar, vizuelni umetnik, glumac i dvoje scenarista – pozivaju posetioce da umoče svoje noge kroz imerzivno multimedijalno iskustvo na zamišljenom putovanju Dunavom. Oni ih vode na ovo participativno putovanje koje je napisano bez teksta, ali sa zvukovima, slikama, tijelima u pokretu, predmetima i vodom. Svaka faza predstave je prizor inspirisan dunavskom istorijom i kulturom i pravim iskustvom putovanja rekom: germanska rečna mitologija, bečki ples i slikarstvo, podunavska muzika i jezici, balkanski granični ratovi, oluje i poplave, arhitektura i memorija. Predstava je zasnovana na putovanju od maja do avgusta 2021, na koje odlaze vizuelna/performans umetnica Ramona Poenaru i glumac/reditelj Gael Šilart zajedno sa svoje dvoje dece brodom Amorados da otkriju Dunav od njegovog izvora do ušća. Ova predstava je dostupna za 50 posetioca po izvođenju.

Pored predstave, francuski umetnici će u utorak 18. aprila i četvrtak 20. aprila od 12 časova prirediti radionicu pod nazivom OSETLJIVA KARTA DUNAVA na kojoj će Ramona, Gael i njihova deca sa roditeljima i decom crtati kolektivnu osetljivu mapu ove velike reke. Učesnici će eksperimentisati kako da emocijama i maštom prevedu u crtež percepcije svog okruženja, posebno grada u kome žive, blizu Dunava.

Program se realizuje uz organizacionu podršku Centra za kulturu Smederevo i pozorišta PATOS, a ulaz na sve programe je slobodan uz obaveznu rezervaciju i preuzimanje karata na blagajni ove kulturne ustanove na adresi Karađorđeva 7. 11300 Smederevo. Karte se mogu rezervisati putem telefona +381 26 462 48 15, a radno vreme blagajne je od 13 do 20 časova.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!