Home Info Nastavljeni radovi na Jezavskom bedemu u Tvrđavi

Nastavljeni radovi na Jezavskom bedemu u Tvrđavi

by redakcija

Radovi na obnovi Jezavskog bedema smederevske tvrđave planirani za građevinsku sezonu 2014. godine započeli su ovih dana. 

Nastavak radova podrazumeva konzervatorske radove između kule 7 i 10. Procenjena vrednost radova je 8,4 miliona dinara. Sredstva za realizaciju projekta obezbedili su Grad i Ministarstvo kulture i informisanja koje će izdvojiti ove godine  7,4 miliona dinara.

Planirana kompletna obnova bedema sa originalnim materijalom i u originalnoj tehnici izrade, do autentične visine od 10 metara, počela je 2010. godine. Ministarstvo kulture je tada za ovaj projekat izdvojilo 17 miliona dinara.

Sanaciju i konzervaciju nadgleda Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.
Konzervacija bedemskih zidova spada u projekte koje je neophodno uraditi kako bi se Tvrđava našla na listi svetske kulturne baštine UNESKO.
Staza za stražu na bedemu, koji je nekad bio širok četiri metra, kada se posao završi, biće namenjena posetiocima tvrđave.

Među najskupljim planiranim radovima u narednim godinama je obnova Varoškog bedema, koji je najviše stradao u Prvom i Drugom svetskom ratu, i za koju će, prema projektu, biti neophodno 5,5 miliona evra.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!